Для того, щоб розумітися в темі, розберемо трішки теорії
Не забувайте про лайк та зберігайте собі, бо знадобиться пізніше
Джерела кишкових газів
Гази в травному тракті (стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишківник) надходять з двох джерел:
• заковтнуте повітря і
• нормальне розщеплення певної неперетравленої їжі нешкідливими бактеріями, які природним чином присутні в товстому кишківника
~ Ковтання повітря – (аерофагія) є поширеною причиною газів у шлунку. Під час їжі та пиття кожна людина заковтує невелику кількість повітря. Однак швидкий прийом їжі або пиття, розмова під час їжі, жування жуйки, куріння або носіння ослаблених зубних протезів можуть призвести до того, що деякі люди захоплюють більше повітря.
Відрижка є способом, яким більшість заковтнутого повітря залишає шлунок. Газ, що залишився, переміщується в тонкий кишківник, де частково всмоктується.
Невелика кількість потрапляє в товстий кишківник для вивільнення через пряму кишку.
~ Бактерії – гази утворюються як побічний продукт, коли певні харчові матеріали перетравлюються природними бактеріями в товстому кишківник або товстій кишці. Ці бактерії відповідають за перетравлення таких матеріалів, як складні вуглеводи (цукор, крохмаль і клітковина, які містяться в багатьох продуктах) і целюлоза, які зазвичай не перетравлюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту.
Ще потрібно памʼятати, що їжа, яка викликає газоутворення в однієї людини, може не викликати газоутворення в іншої.
🎠 Продукти, які слід обмежити, щоб зменшити метеоризм
Здорове харчування вимагає великої різноманітності. Їжа, яка, як правило, продукує велику кількість газоутворення, також містить необхідні поживні речовини, тому її не слід виключати. Кращим варіантом є обмеження їх споживання.
Приклади продуктів, які зазвичай викликають метеоризм, включають:
• молочні продукти - наприклад молоко, якщо є непереносимість лактози
• сухофрукти - родзинки і чорнослив
• фрукти - яблуко, абрикос, персик і груша
• продукти з високим вмістом нерозчинної клітковини - особливо насіння та лушпиння
• бобові - квасоля, горох, нут, соя і горіхи
• овочі - морква, баклажани, цибуля, брюссельська і білокачанна капуста.
Метеоризм характеризується наявністю надлишку газів у кишечнику, а його симптомами є «здуття та/або напруга в животі». Він може бути ізольованим або пов'язаним з іншими шлунково-кишковими симптомами, такими як діарея, запор, біль у животі, втрата ваги
Окремий симптом виявляється неспецифічним і для розуміння його причин необхідно зібрати анамнестичні дані та поглибити його спеціальними інструментальними дослідженнями.
Причин може бути багато, від непереносимості лактози чи фруктози до целіакії, від синдрому подразненого кишківника до надмірного росту бактерій, від хронічного запального захворювання кишечника до вживання певних ліків
При здутті живота та надмірному виділенню кишкового газу варто уникати продуктів з високим вмістом клітковини.
До продуктів, які часто посилюють симптоматику також відносять кофеїн, молочні продукти, алкоголь, спеції, цільнозернові продукти, смажену їжу та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Може бути корисним перевірити, чи обмеження цих продуктів призведе до послаблення проявів
Важливо вивчити свої симптоми та поговорити з лікарем або дієтологом, перш ніж перейти на певну дієту. Відстеження того, як організм реагує на певне харчування, допомагає визначити вибір їжі.
Достатній сон, зменшення стресу і регулярна фізична активність також сприяють мінімізації симптомів
Поради щодо контролю кишкових газів
• На заковтнуте повітря може впливати ряд сприяючих факторів. Зубні протези, які погано підходять, можуть змусити людей ковтати більше слини, яка містить бульбашки повітря;
• Куріння сигари або трубки може збільшити кількість виробленої та проковтнутої слини; занадто швидкий прийом їжі збільшує кількість заковтованого повітря; Жування жувальної гумки та смоктання твердих цукерок також збільшує кількість повітря, що заковтується.
• Харчові продукти, що містять сорбіт, такі як дієтичні продукти, цукерки та гумки без цукру Такі напої, як вино та темне пиво
• Продукти, що впливають на запах, можуть включати: алкоголь, спаржу, квасолю, капусту, курку, каву, огірки, молочні продукти, яйця, рибу, часник, горіхи, цибулю, чорнослив, редис і сильно приправлені продукти.
• Продукти, які менш імовірно викликають газоутворення, включають:
М'ясо, птиця, риба
Яйця
Овочі, такі як салат, помідори, цукіні, окра,
Такі фрукти, як диня, виноград, ягоди, вишні, авокадо, оливки
Вуглеводи, такі як хліб без глютену, рисовий хліб, рис
Про СПК та FODMAP поговоримо в наступному дописі, якщо цікаво 🤔