🥓 Сало – це підшкірний свинячий жир, товщина якого в залежності від породи свині може досягати 15 сантиметрів! Жир – найкалорійніший елемент. В 1 г жиру міститься 9 ккал, виходить, що шматок сала вагою в 100 грамів заповнює половину добової потреби людини в калоріях.
🐷 Раніше сало використовувалося не тільки в кулінарії, але і в медицині, додавалося в косметичні засоби, з сала виготовляли свічки, мастильні матеріали.
🔎 Розглянемо харчову цінність 100 г солоного свинячого сала.
Калорійність – 816 ккал, білки – 1,4 г, жири – 90 г, вуглеводи – 0 г, вода – 5 г.
Як ми бачимо, калорійність сала висока.
100 грамів сала має близько 900 калорій. Це майже половина денної норми калорій для людини, що помірно рухається.
У салі досить багато некорисних насичених жирів. У 100 грамах – майже 40 грамів, подвійна денна норма для нашого організму.
За день нам радять їсти не більше, ніж 20-30 грамів насичених жирів. З іншого боку у салі є ненасичені жирні кислоти, які мають позитивний вплив на стан судин. Тому, шматочок сала біди не зробить, але вживання його у великій кількості не рекомендується.
✅ Сало багате вітамінами та мінералами: вітаміни А, Е, D, РР, калій, натрій, хлор, фосфор тощо.
👉 Добова норма споживання сала для людей залежить від добового калоража і розподілу КБЖВ.
🔸 При зниженні ваги й дотриманні класичної дієти з невисоким вмістом жирів сало вживаємо в невеликих кількостях: 20-40 г пару раз в тиждень.
🔸 При підвищеному рівні холестерину тваринні жири, в тому числі сало, ми обмежуємо, віддаючи перевагу риб'ячому жиру і рослинним оліям.
🔸 При дотриманні низьковуглеводних дієт з високим вмістом жирів кількість жирів підбирається індивідуально.
🥩 Вживати сало корисніше разом з великою кількістю зелені та червоних овочів. Що стосується хліба, то сало їмо з чорним хлібом або злаковими хлібцями. І головне – помірність 😉