Сьогодні почув дуже цікаву рекомендацію, щоб не було анемії, треба давати по кубику гематогену 1 раз на добу
Я пам’ятаю, як мені мама в дитинстві завжди купувала гематогенку - і це були мої улюблені ласощі!
І буду відвертий, гематоген дійсно смачний!
Чому він смачний?
Бо там багато цукру, згущонка, ваніль та патока.
Ну і “діюча речовина” - альбумін чорний харчовий, раніше його називали бичим сироватковим альбуміном.
А з ним, справжня магія. Тому що за історію свого існування зі звичайного білку плазми крові, він чомусь перетворився на сухий гемоглобін (спойлер - НІ) і клад заліза!
То чи має відношення гематоген до гемоглобіну?
Ні! І тут чудове підтвердження, адже в жодній інструкції до гематогену ви не знайдете інформації про вміст заліза.
Основна кількість заліза міститься в гемоглобіні, який міститься у еритроцитах. При виготовлені альбуміна, всі еритроцити залишаються у кров’яному згустку. Тобто в сироватці, залишається невелика кількість негемового заліза, але його дуже мало, і в самому сухому альбуміні його майже немає.
Альбумін дійсно важливий для нашого організму, це основний білок, який синтезується печінкою. Але от халепа, він не всмоктується в кишечнику. Тобто, альбумін, як будь-який інший білок, в кишечнику розпадається до амінокислот, а потім в печінці з них синтузуються ті альбуміни, які потрібні.
Якщо говорити сучасною мовою, гематоген - це протеїновий батончик, де багато цукру і додатково є білок.
Тому, його точно не треба використовувати, як джерело заліза. Та й враховуючи вміст цукру, варто обмежувати в раціоні дітей.
Це солодощі, а не ліки!
А які у вас відносини з гематогенкою?