Кишківник - другий мозок

Фармага Марта
Оригінал допису

Чому кишківник - це наш «другий мозок»?

Чи спостерігав ти за собою, що будь-які стреси та емоційні хвилювання відбиваються змінами роботи кишок? Наприклад, коли ти голодний, то стаєш злим та дратівливим, а перед важливою подією відчуваєш нервове поколювання в животі.

Травний канал має власну нервову систему, що складається з 500 млн нейронів і 40 нейромедіаторів. Вони пронизують всі відділи кишківника та обробляють тисячі сигналів, що посилаються мікробіотою. Також доведено, що існує безперервний обмін інформацією між головним мозком і кишківником людини завдяки певним нервовим волокнам. Будь-яка зміна складу мікрофлори відбивається на якості та швидкості сигналу, подразнюючи емоційний та когнітивний центр.

А також:

* Кишки відповідальні за вироблення до 95% всього серотоніну — гормону радості та гарного настрою, тому здоровий кишківник - це радісний ти

* При захворюваннях кишківника в декілька разів зменшується вироблення дофаміну та адреналіну, що робить нас пригніченими та не мотивованими

* Хворі на синдрому подразненого кишківника відчувають постійну тривогу, підвищену збудливість, що переростають у хронічний стрес або невроз.

Кишкова мікрофлора є індивідуальною, тому під одні критерії всіх підганяти не можна (привіт 👋 діагноз дисбактеріоз і тонни пробіотиків), формується мікробіом вже у 2-3 роки і практично не змінюється протягом життя та сильно впливає на нашу тілобудову, схильність до ожиріння, відповідає за імунітет.

Рекомендації для збереження емоційного спокою, зменшення ризику панічних атак, неврозу або депресії:

• Вживай природні пробіотики - водорості, спаржу та зелені овочі, овес, насіння льону, цибуля та банани

• Споживай кисломолочні продукти, сири, ферментовані овочі (квашена капуста)

• Стеж за питним режимом

• Зменшуй у раціоні продукти, що живлять патогенні бактерії: цукор і здобну випічку, рафіновані олії, алкоголь

• Приймай антибіотики лише за призначенням лікаря, суворо дотримуйтеся дозування.