Нижче пару ідей та правил, які варто дотримуватися кожному☝️, що б справитися з надлишком цукру в раціоні:
✔️Знайди прихований цукор. Проаналізуй продукти, що ти їси щоденно, може серед них є джерела цукру🍭. Це можуть бути зовсім несолодкі – хліб, соуси чи м’ясні напівфабрикати. Читай етикетки😉
✔️Уникай солодких фруктів🍇, що містять мало клітковини, та фруктових соків🧃. Це виноград, банани, хурма. Усі фрукти та овочі містять фруктозу – природний цукор, але шкода його мінімальна тоді, коли фрукти та овочі містять багато клітковини, що сповільнюють всмоктування цукру.
✔️Збільшуй частку овочів🥒🥕🥗Слідкуй аби половину твоєї тарілки займали овочі, це 150-200 г на кожен прийом їжі.
✔️Різниця в крохмалі. Розрізняють декілька видів крохмалю, серед яких амілопектин (картопля, рис, кукурудза) розпадаються швидко та сприяють різкому підвищенню цукру, а от амілоза (яблука, горох, овочі) повільно розпадається у кишківнику, корисна для мікробіоти та цукор підвищує повільно.
✔️Будь-яке приготування продуктів підвищує їх глікемічний індекс, тому готуй продукти щадно.
✔️Бобові та каші замочуй на ніч – це знижує термін готування та глікемічний індекс готової страви.
✔️Додавання солі підвищує глікемічний індекс страв (натрій підвищує всмоктування глюкози), а додавання кислоти – навпаки, зменшує його (тому варто заправляти салати соком лимона чи лайма).
✔️Не використовуй цукрозамінники – через низку процесів вони збільшують ризик цукрового діабету, негативно впливає на дофамінову систему та центральну нервову систему, а також, жодного впливу на процес схуднення не мають.
✔️Не забувай про ферментовані овочі – ферментація значно поліпшує поживні властивості овочів, тому це зажди хороший вибір😊
✔️Акцент на сирі овочі – старайтеся аби щонайменше половина добової кількості овочів були сирими. Наприклад, сира броколі та цвітна капуста містять індол-3-карбінол, який має протиракові властивості.
Спробуй дотримуватися цих правил і повір, що твоє самопочуття значно покращиться😎