🦠Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
🟢ДЖЕРЕЛО ІНФЕКЦІЇ- тварини, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.
🟢ШЛЯХ ЗАРАЖЕННЯ - через їжу та воду. Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.
Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.
🟢ІНКУБАЦІЙНИ ПЕРІОД коливається від 6 годин до 2-3 днів.
🟢СИМПТОМИ:
- підйом температури; - біль в животі у верхній частині; - нудота; - блювота; - через кілька годин у хворого починається пронос; - іноді у хворих спостерігаються помилкові позиви на випорожнення кишечника.
🟢ЛІКУВАННЯ
З метою профілактики та лікування зневоднення хворим вводять різні сольові розчини, вітаміни і глюкозу. У важких випадках лікар може призначити антибактеріальні препарати. У період хвороби хворим призначається дієта. У їжу рекомендується вживати відварну рибу, зварену на парі рисову кашу, сир, парові котлети.
🟢ПРОФІЛАКТИКА
* мити руки;
* ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя;
* не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
* використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
* не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
* купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
* придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
* ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
* використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;
* під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.