google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Сальмонельоз

Свистун Катерина
Оригінал допису

🦠Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

🟢ДЖЕРЕЛО ІНФЕКЦІЇ- тварини, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

🟢ШЛЯХ ЗАРАЖЕННЯ - через їжу та воду. Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.

Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активацією в цей період механізму передавання бактерій.

🟢ІНКУБАЦІЙНИ ПЕРІОД коливається від 6 годин до 2-3 днів.

🟢СИМПТОМИ:

- підйом температури;
- біль в животі у верхній частині;
- нудота;
- блювота;
- через кілька годин у хворого починається пронос;
- іноді у хворих спостерігаються помилкові позиви на випорожнення кишечника.

🟢ЛІКУВАННЯ


З метою профілактики та лікування зневоднення хворим вводять різні сольові розчини, вітаміни і глюкозу. У важких випадках лікар може призначити антибактеріальні препарати.
У період хвороби хворим призначається дієта. У їжу рекомендується вживати відварну рибу, зварену на парі рисову кашу, сир, парові котлети.

🟢ПРОФІЛАКТИКА

* мити руки;

* ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя;

* не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

* використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

* не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

* купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

* придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

* ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

* використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду;

* під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.