⚠️Алюміній - третій по розповсюдженості елемент на Землі, він є абсолютно всюди - у повітрі, у ґрунті, у воді.
Найбільше алюмінію ми вживаємо разом з їжею. Це і рослини - чай, какао-боби, прянощі, спеції, і харчові добавки у їжу, які додають у розпушувачі, у речовини, що запобігають злипанню сипучих продуктів під час зберіганні, в емульгатори та барвники.
Він є в суміші для млинців, в розпушувачах для тіста, плавленому сирі й кукурудзяному хлібі.
Як правило, доросла людина споживає 5-10 міліграмів (тисячних часток грама) алюмінію на добу. Алюміній є в материнському молоці та сумішах для немовлят. У більшості людей алюміній виводиться з організму, винятком є люди з патологіями нирок (пацієнти на діалізі).
🤔З алюмінієм в їжі зрозуміло - він є, і це ок.
А чи добре запікати у фользі? Чи безпечно?
🔬В 2015 році проводилось дослідження, мета якого полягала у визначенні впливу фольги за умови запікання в ній різних видів м’яса та риби. Було вивчено 5 факторів, які підвищують вміст алюмінію в продукті, що запікається (температура, час, добавки до їжі, вага м’яса, площа використання алюмінієвої фольги).
✅Щодо часу та температури: м’ясо та рибу запікали протягом 20,40 та 60 хв при 180˚C, а також протягом 60 хв при 160℃, 180℃ та 200℃.
НАЙБІЛЬШИЙ ВПЛИВ БУВ НА РИБУ, далі йшла яловичина (стейк) і на третьому місці курка. Збільшення вмісту алюмінію спостерігалось при температурі 180℃ та вище.
✅Щодо добавок: в даному дослідженні це була морська сіль та лимонний сік.
Результат невтішний - маринад підвищує рівень алюмінію в продукті, який запікається.
✅Щодо площі з‘ясувалося, що чим більше м’ясо контактує з фольгою, тим більше буде вплив.
Тобто якщо взяти 2 шматки м’яса, один загорнути щільно, а у другого верх не буде торкатися шматка, то при запіканні перший отримує більше алюмінію, ніж другий.
Тобто, підсумовуючи, можна вивести кілька основних тез.
Алюміній з фольги може потрапити в їжу за наступних умов:
‼️надто довге запікання на високих температурах (180 і вище)
‼️запікання кислотних продуктів (пасльонові, яблука)
‼️запікання у кислих маринадах (оцет, вино)
рибу та червоне м’ясо краще у фользі не запікати