google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Чи безпечно запікати у фользі?

Свистун Катерина
Оригінал допису

⚠️Алюміній - третій по розповсюдженості елемент на Землі, він є абсолютно всюди - у повітрі, у ґрунті, у воді.

Найбільше алюмінію ми вживаємо разом з їжею. Це і рослини - чай, какао-боби, прянощі, спеції, і харчові добавки у їжу, які додають у розпушувачі, у речовини, що запобігають злипанню сипучих продуктів під час зберіганні, в емульгатори та барвники.

Він є в суміші для млинців, в розпушувачах для тіста, плавленому сирі й кукурудзяному хлібі.

Як правило, доросла людина споживає 5-10 міліграмів (тисячних часток грама) алюмінію на добу. Алюміній є в материнському молоці та сумішах для немовлят. У більшості людей алюміній виводиться з організму, винятком є люди з патологіями нирок (пацієнти на діалізі).

🤔З алюмінієм в їжі зрозуміло - він є, і це ок.

А чи добре запікати у фользі? Чи безпечно?

🔬В 2015 році проводилось дослідження, мета якого полягала у визначенні впливу фольги за умови запікання в ній різних видів м’яса та риби. Було вивчено 5 факторів, які підвищують вміст алюмінію в продукті, що запікається (температура, час, добавки до їжі, вага м’яса, площа використання алюмінієвої фольги).

✅Щодо часу та температури: м’ясо та рибу запікали протягом 20,40 та 60 хв при 180˚C, а також протягом 60 хв при 160℃, 180℃ та 200℃.

НАЙБІЛЬШИЙ ВПЛИВ БУВ НА РИБУ, далі йшла яловичина (стейк) і на третьому місці курка. Збільшення вмісту алюмінію спостерігалось при температурі 180℃ та вище.

✅Щодо добавок: в даному дослідженні це була морська сіль та лимонний сік.

Результат невтішний - маринад підвищує рівень алюмінію в продукті, який запікається.

✅Щодо площі з‘ясувалося, що чим більше м’ясо контактує з фольгою, тим більше буде вплив.

Тобто якщо взяти 2 шматки м’яса, один загорнути щільно, а у другого верх не буде торкатися шматка, то при запіканні перший отримує більше алюмінію, ніж другий.

Тобто, підсумовуючи, можна вивести кілька основних тез.

Алюміній з фольги може потрапити в їжу за наступних умов:

‼️надто довге запікання на високих температурах (180 і вище)

‼️запікання кислотних продуктів (пасльонові, яблука)

‼️запікання у кислих маринадах (оцет, вино)

рибу та червоне м’ясо краще у фользі не запікати