google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Чому не варто відмовлятись від глютену?

Свистун Катерина
Оригінал допису

🌾Глютен або клейковина - запасний білок. Він міститься в зернах злаків - пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, то це зовсім не зашкодить 99% з нас. Так само безпечно ми їмо м‘ясо або яйця, які також містять білок.

❌КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ГЛЮТЕН?

Є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов‘язано з аутоімунною хворобою - глютеновою ентеропатією або целіакією. Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи - залізо, фолієву кислоту тощо.

Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них вживати той великий асортимент каш, макарон, випічки, який зазвичай їдять люди, це купувати ті ж самі продукти, але без глютену. Або взагалі від них відмовитися.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією. Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

‼️ЧОМУ НЕ ТРЕБА ВІДМОВЛЯТИСЯ ВІД ГЛЮТЕНУ?

Не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії (https://goo.gl/3Femc4 ), (https://goo.gl/GV5m4Y ). Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі. Люди, яким не діагностовано целіакію чи алергію на глютен, добровільно переходять на безглютенову дієту, бажаючи бути в тренді. Для них така дієта може бути небезпечною для здоров’я.