Заїдання стресу — річ не дуже корисна. Бажання забувати негативні емоції за смачною їжею часто-густо призводить до переїдання і проблем із вагою. Але в умовах хронічного стресу, з яким ми живемо вже другий рік, це не найгірший варіант. Тим паче, якщо робити це розумно.
🤔Звідки зʼявляється звичка заїдати стрес?
Насправді ми вже народилися зі звичкою заїдати стрес. Коли людина стресує, виділяються гормони стресу — і вони збільшують наш апетит. Гормон стресу кортизол ще й створює в нашому організмі жирові запаси. Тому ми починаємо їсти більше солодкої й калорійної їжі, збільшуємо порції.
🤔Чому нам постійно хочеться солодкого, жирного й некорисного?
Нам постійно хочеться шоколаду, морозива, тістечок, фастфуду, жирних бургерів і бекону. Від цих продуктів у нас підвищується рівень дофаміну, нам стає легше. Тому потрібно зʼясувати, чого саме потребує наш організм. Йому потрібні жири — тому нас тягне на жирну їжу, потрібен магній — ми постійно хочемо шоколаду. Далі все залежить від вас.
🤔Як ввести організм в оману, замінивши некорисні продукти?
Коли ви дізнаєтеся, що необхідно вашому організму, спробуйте замінити нездорову їжу корисною.
Стрес потрібно буквально загризати. Бо коли ми навантажуємо жувальні мʼязи, ми знижуємо кількість кортизолу. Дослідження показують, що 15-20 хвилин жування знижують рівень кортизолу в організмі на 20 відсотків. Ви можете їсти моркву, огірок, яблуко — все це треба активно гризти. Якщо виникає форс-мажор, для зниження рівня стресу підійде навіть жувальна гумка.
Але якщо у вас є вибір, завжди обирайте щось корисне, що треба довго жувати. Наприклад, між печивом, яке тане в роті, і хлібом із висівками завжди віддавайте перевагу другому. Від солодкого теж не можна зараз відмовлятися, та перш ніж зʼїсти цукерку, погризіть моркву.