google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Ботулізм

Свистун Катерина
Оригінал допису

БОТУЛІЗМ— це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби.

Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).

🔴ПРИЧИНИ

✔️ найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів;

✔️Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином;

✔️консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

✔️внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо);

✔️в'ялені або копчені продукти домашнього приготування;

✔️через рани;

✔️від матері до дитини через грудне молоко.

🔴СИМПТОМИ

• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

• сильно виражена сухість у роті;

• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

• запаморочення;

• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

• ураження м’язів шиї та кінцівок.

‼️Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби‼️

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубацій період.

🔴ЛІКУВАННЯ

Негайна госпіталізація та введення ботулінічного антитоксину.

🔴ПРОФІЛАКТИКА

✅в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

✅м'ясних та грибних консервів;

✅консервів домашнього виробництва;

✅якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

✅якщо сумніваєтесь у якості продуктів.