Фрукти — це частина здорового раціону, і так, ми їмо їх з основним прийомом їжі, а не як перекус (згадуємо Гарвардську тарілку).
Але! Якщо у вас часто виникає здуття, бурчання чи важкість після фруктів — зверніть увагу на поєднання.
Деякі фрукти містять ВЕЛИКУ КІЛЬКІСТЬ ВУГЛЕВОДІВ ІЗ ГРУПИ FODMAP — фруктозу, поліоли (сорбіт тощо). А якщо в один прийом додати ще й інші продукти, багаті на подібні вуглеводи, — кишківнику може бути важко з цим справитись.
Приклади не дуже вдалих фруктових поєднань в один прийом, якщо вас турбує надмірне газоутворення:
• ГРУША + ЯБЛУКО 🍐🍎 обидва містять сорбіт - легко викликають газоутворення;
• ПЕРСИК + СЛИВА 🍑🟣 багато поліолів та фруктози;
• ЧЕРЕШНЯ + КАВУН 🍒🍉 подвійна доза фруктози;
• МАНГО + ВИНОГРАД 🥭🍇 високий вміст цукрів + фруктоза;
• ФРУКТОВИЙ МІКС ІЗ ≥3 ВИДІВ ФРУКТІВ ОДНОЧАСНО.
ТАКОЖ, БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ З ТАКИМИ ПОЄДНАННЯМИ:
• запечені яблука з медом - яблука містять фруктозу і сорбіт, а мед — фруктозу;
• фрукти + випічка / вівсянка з молоком - злаки, молоко, фрукти → надлишок вуглеводів → здуття.
• йогурт + фрукти (вишня, виноград, слива) - молочний цукор + фруктоза + сорбіт.
ФРУКТОВИЙ САЛАТ НА ВЕЧЕРЮ - НЕ НАЙКРАЩА ІДЕЯ.
Це не повноцінний прийом їжі. Білків та жирів необхідну кількість не отримати, а от здуття через надлишок фруктози, цілком реально.
СКІЛЬКИ ФРУКТІВ - ЦЕ ОК?
2-3 порції на добу, рівномірно протягом дня.
Одна порція — це, наприклад, 1 яблуко, 1/2 банана 🍎+🍌 або жменя ягід 🫐
Фрукти — це не табу. Але для чутливого ШКТ важливе все: і кількість, і час, і поєднання.
З турботою про ваш ШКТ
@dr.belinska