За статистикою лише 4,6 % українців мають оптимальний рівень вітаміну Д.
Який же рівень можна вважати оптимальним?
25 (ОН) Д в крові має бути вище 30 нг/мл або 75 нмоль/л, оптимальним вважається (40—60 нг/мл та 100—150 нмоль/л).
Тобто звертайте увагу на одиниці вимірювання, коли отримуєте результат аналізу.
Про роль вітаміну Д вже багато всього сказано але додам, що він є прогормоном, може самостійно синтезуватись в організмі та перетворюється в активну гормональну форму.
Рецептори VDR (власне через них вітамін Д і реалізує свою місію в нашому організмі) знаходять практично у всіх тканинах.
Тому, важливо підтримувати рівень вітаміну Д на належному рівні.
І тут постає питання — яке ж дозування приймати? Лікувальне чи профілактичне?
Профілактичним для дорослої людини вважається дозування — 800 МО — 2000 МО. Більше 2000 МО — лікувальне. Тобто ми не приймаємо без аналізу лікувальну дозу.
У пацієнтів з ожирінням профілактичне дозування може бути збільшене.
Чи можливо отримати повністю добову дозу вітаміну Д з їжею?
На жаль, ні. Денна норма вітаміну Д міститься у :
🫒3.33 л рослинної олії;
🥛100—133 л коров‘ячого молока;
🥚1,6 кг курячого жовтка;
🐖1 кг свинячої печінки;
🧈1,1 кг вершкового масла;
🐟470 г тріски.
Погодьтесь, що з‘їсти стільки нереально.
З приводу синтезу вітаміну Д у шкірі під впливом ультрафіолетових променів:
Щоб отримати необхідну кількість потрібно перебувати хоча б 30 хв на сонці без СПФ у шортах та майці (або купальнику), та ще й враховувати сонячну активність, рівень забрудненості повітря.
І не забувати про ризики онкологічних захворювань шкіри (якщо засмагати без СПФ) та що надмірна інсоляція може призвести до ряду патологічних станів (тепловий удар, підвищення білірубіну у пацієнтів з синдром Жильбера). Також надмірна інсоляція не рекомендується при аутоімунному тиреоїдиті та системному черевоному вівчаку.
ПІДВЕДЕМО ПІДСУМКИ:
✔️прийом профілактичної дози вітаміну Д показаний навіть влітку (якщо Ви проживаєте в Україні);
✔️ми не лікуємося профілактичною дозою (профілактика - це підтримка оптимального рівня!);
✔️успіх від лікування оцінюємо через 6—12 тижнів (так-так, не навмання жонглюємо дозуваннями);
✔️вітамін Д - жирорзичнний і вживаємо його під час їжі + на цей прийом мають бути жири. Своїм пацієнтам рекомендую пити зранку;
✔️Продукти, які містять вітамін Д (риба, твердий сир, яйця, рослинна олія, субпродукти тощо) обов'язково мають бути у Вашому раціоні і те, що Ви приймаєте його додатково не дозволяє нехтувати харчуванням!
Мирного неба та здоров’я! 💙💛