Мережа повна міфів стосовно того, які продукти сприяють підвищенню рівня ферритину або й навіть гемоглобіну.
Корекція лише харчуванням при вираженому дефіциті не є раціональним вибором, але щоб підвищити ефективність медикаментозного лікування та пролонгувати його, варто звертати увагу на те, що Ви їсте.
Добова потреба заліза за рекомендацією МОЗ:
Чоловіки - 15 мг.
Жінки - 17 мг.
Вагітні - 27 мг.
Добова потреба - це не про те, щоб «підняти» показник, а саме про те, щоб підтримувати. Це я зараз до того, чому саплементи із вмістом заліза 10 мг чи навіть 25 мг суттєво не змінять ситуацію.
Залізо поділяється на гемове та негемове.
В чому переваги гемового заліза?
☑️Краще засвоюється (10-30 % від тієї кількості, що містить продукт. Не 80 і не 100 %!!!)
☑️на засвоєння не впливають інші продукти;
Міститься у продуктах тваринного походження.
Негемове залізо:
☑️засвоюється 1-10 % від кількості, що містить продукт;
☑️на засвоєння впливають інші речовини + якщо поєднати з гемовим, результат буде кращим.
Міститься переважно у продуктах рослинного походження.
А ще не існує продуктів, у яких міститься лише гемове залізо. Те ж мʼясо містить у своєму складі обидва види. Отже гемове залізо буде всмоктуватися краще, а на негемове буде впливати ряд додаткових факторів.
Найбільше гемового заліза Ви можете отримати з:
⭐️субпродуктів (печінка, язик);
⭐️червоного мʼяса;
⭐️птиці;
⭐️морепродуктів.
Негемове залізо:
⭐️крупи;
⭐️насіння;
⭐️бобові (але памʼятайте про фітати);
⭐️горіхи;
⭐️зелень;
⭐️фрукти;
⭐️овочі.
Усіма улюблений гранатовий сік містить 0,3 мг заліза на 100 г у порівнянні з 6,5 мг на 100 г у яловичій печінці. А ще врахуйте відсоток засвоєння.
Інформація не для того, щоб Ви їли тільки морепродукти з мʼясом, а щоб Ви розуміли, що для підтримки раціон має бути різноманітним. І дієта з яблук, гречки та гранатового соку не врятує від дефіциту заліза.
Мирного неба та здоровʼя! 💙💛