Ви часто питаєте, що їсти після видалення жовчного міхура
ЗВИЧАЙНО, Є ДЕЯКІ ОБМЕЖЕННЯ, АЛЕ ВОНИ НЕ ЯКІСЬ КРИТИЧНІ:
✔ 3-4 прийоми їжі на день (зазвичай зупиняємось на 3 основних + 1 перекус, якщо ну зовсім не комфортно, тоді 3 основних прийоми їжі + 2 перекуси);
✔ уникайте надмірно жирних та смажених страв, копченостей і важко перетравлюваних продуктів (як-от свинина, бекон, жирні соуси).
✔ пийте достатньо води протягом дня;
✔ додавайте в раціон більше клітковини для покращення травлення (овочі, фрукти, злаки);
✔ жири їсти можна, але без фанатизму.
✔ каву теж пити можна, але бажано не більше 2-3 чашок на день та через годину після їжі.
ОСЬ ПРИКЛАД РАЦІОНУ, ЯКИЙ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ВЖЕ ЧЕРЕЗ 2-3 МІС ПІСЛЯ ВИДАЛЕННЯ ЖОВЧНОГО МІХУРА:
СНІДАНОК:
• Цільнозерновий хліб з авокадо або нежирним сиром.
• Варене яйце або омлет з овочами (помідори, шпинат).
• Ягоди, фрукти;
ОБІД:
• Запечене або варене куряче філе, індичка чи риба (форель, лосось).
• Салат зі свіжих овочів (огірки, помідори, листова зелень) з додаванням оливкової олії та лимонного соку або варені/ тушковані овочі (броколі, капуста, морква).
• Цільнозернового хліб або бурий рис;
• Ягоди, фрукти;
ПЕРЕКУС:
Жменя горіхів або насіння (соняшникове, гарбузове) + фрукти/ягоди + кефір/йогурт або невеликий шматок авокадо на тості з цільнозернового хліба + фрукти/ягоди + шматочок чорного шоколаду (з високим вмістом какао)
ВЕЧЕРЯ:
• Нежирна риба (тунець, тріска) або креветки на пару.
• Печена картопля або кіноа;
• Овочевий салат або тушковані овочі.
Цей раціон є орієнтовним і я використала його в якості прикладу, але дозволить організму отримати всі необхідні поживні речовини та водночас уникнути дискомфорту під час травлення.
Ви можете дозволяти собі і більшу різноманітність у харчуванні, але важливо зберігати баланс і дотримуватися здорових харчових звичок.
Ваша @dr.belinska