Багато пацієнтів із хворобами ШКТ змушені приймати препарати заліза після їжі, щоб уникнути дискомфорту з боку верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.
Але навіть у такому випадку можна покращити засвоєння заліза, якщо правильно підібрати продукти в тарілці.
Т0П-10 продуктів, які варто вживати із пігулкою заліза:
1️⃣ БОЛГАРСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ - чемпіон за вмістом вітаміну С (120-180 мг/100 г продукту, в залежності від сорту). Додавайте свіжим у салати або до гарнірів.
2️⃣ БРОКОЛІ - клітковина, бета-каротин і вітамін С. При приготуванні на пару 3-5 хв-найменша втрата вітаміну С.
3️⃣ КІВІ - джерело вітаміну С, можна як десерт після їжі.
4️⃣ АПЕЛЬСИН, кілька часточок мандарину або склянка апельсинового соку сприяють засвоєнню заліза завдяки аскорбіновій і лимонній кислотам, а також містять фолати.
5️⃣ М’ЯСО ПТИЦІ АБО ЯЛОВИЧИНА - містять гемове залізо та білок, які покращують засвоєння навіть негемового заліза з інших продуктів.
6️⃣ КРУПИ (гречка, кіноа, сочевиця) - хороша основа, якщо поєднати з овочами або білком. Сочевицю та бобові бажано вимочувати (5-6 годин або залишити у воді на ніч) перед приготуванням, щоб зменшити вміст фітатів.
7️⃣ КВАШЕНА КАПУСТА - є чудовим джерелом вітаміну С і пробіотиків, що позитивно впливають на процеси травлення та всмоктування поживних речовин.
8️⃣ ТОМАТИ корисні для всмоктування заліза завдяки вмісту в них вітаміну С. Також вони містять лікопін та інші антиоксиданти, які позитивно впливають на здоров'я загалом.
9️⃣ ЯГОДИ (чорниця, полуниця, смородина) містять вітамін С та антиоксидант.
🔟 АВОКАДО ТА ЛИСТОВА ЗЕЛЕНЬ (рукола, кріп, листя салату) - джерела фолатів.
Трохи лимонного соку чи яблучного оцту до салату будуть слушним рішенням.
▶️ Відвар шипшини містить більше вітаміну С, ніж більшість напоїв.
Лайфхаки для кращого збереження аскорбінової кислоти:
• не кип'ятити, а залити окропом 70-80 °С;
• настоювати в термосі 6-8 год;
• не зберігати довше доби.
▶️ Навіть якщо ви приймаєте препарати заліза після їжі це не означає, що від них не буде результату.
Правильно підібрані продукти у вашій тарілці допоможуть зробити терапію ефективнішою: додайте джерела вітаміну С, фолатів і гемового заліза, тоді результат буде відчутно кращим.
❤️
Ваша. @dr.belinska
#гастроентеролог #гастроентерологонлайн #дефіцитзаліза #анемія #раціонанемія #терапевт #healtyfood #healthandbeauty