Осінні суперфуди

Белінська Євгенія
Оригінал допису

Осінь - це не тільки пледи й гарячий чай, а ще й сезон корисних продуктів. Саме зараз природа дає те, що допомагає організму адаптуватись до холоду, зміцнити імунну систему і подбати про шлунково-кишковий тракт.

Продовжуємо ➡️➡️➡️

1️⃣ ГАРБУЗ

Джерело бета-каротину, клітковини та калію. Підтримує роботу кишківника, допомагає м'яко нормалізувати випорожнення.

2️⃣ БУРЯК

Містить бетанін, який має антиоксидантні властивості, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, а ще містить клітковину, яка потрібна і для стабілізації холестерину, і для кишківника.

3️⃣ ЯБЛУКА

Пектин у яблуках - природний пребіотик. Він живить корисні бактерії та допомагає регулювати випорожнення. Але при здутті будьте обережні. Також свіжі яблука будуть корисні при закрепах, а от запечені при послаблених випорожненнях.

4️⃣ КВАШЕНА КАПУСТА

Ферментований суперфуд: містить пробіотики, які важливі для мікробіому, а також є чудовим джерелом вітаміну С.

❗ Важливо: починайте з невеликих порцій, якщо є синдром подразненого кишківника або схильність до здуття.

5️⃣ ЖУРАВЛИНА

Осіння ягода з потужними антиоксидантами та природними протизапальними властивостями. Підтримує сечовидільну систему та кишковий мікробіом.

Уникайте варіантів із великою кількістю цукру, краще додавайте до каш чи соусів.

6️⃣ ІМБИР І ШИПШИНА

Імбир стимулює травлення й зігріває, а шипшина чемпіон за вмістом вітаміну С.

Разом - природний імунний дует. При ГЕРХ, виразковій хворобі - варто бути обережними з цими продуктами.

🧡

Осінь - чудовий час нагадати собі, що їжа може бути не лише смачною, а й корисною.

Не обов'язково шукати вишукані «суперфуди», адже наші, сезонні, не гірші.

З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska