Осінь - це не тільки пледи й гарячий чай, а ще й сезон корисних продуктів. Саме зараз природа дає те, що допомагає організму адаптуватись до холоду, зміцнити імунну систему і подбати про шлунково-кишковий тракт.
Продовжуємо ➡️➡️➡️
1️⃣ ГАРБУЗ
Джерело бета-каротину, клітковини та калію. Підтримує роботу кишківника, допомагає м'яко нормалізувати випорожнення.
2️⃣ БУРЯК
Містить бетанін, який має антиоксидантні властивості, позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, а ще містить клітковину, яка потрібна і для стабілізації холестерину, і для кишківника.
3️⃣ ЯБЛУКА
Пектин у яблуках - природний пребіотик. Він живить корисні бактерії та допомагає регулювати випорожнення. Але при здутті будьте обережні. Також свіжі яблука будуть корисні при закрепах, а от запечені при послаблених випорожненнях.
4️⃣ КВАШЕНА КАПУСТА
Ферментований суперфуд: містить пробіотики, які важливі для мікробіому, а також є чудовим джерелом вітаміну С.
❗ Важливо: починайте з невеликих порцій, якщо є синдром подразненого кишківника або схильність до здуття.
5️⃣ ЖУРАВЛИНА
Осіння ягода з потужними антиоксидантами та природними протизапальними властивостями. Підтримує сечовидільну систему та кишковий мікробіом.
Уникайте варіантів із великою кількістю цукру, краще додавайте до каш чи соусів.
6️⃣ ІМБИР І ШИПШИНА
Імбир стимулює травлення й зігріває, а шипшина чемпіон за вмістом вітаміну С.
Разом - природний імунний дует. При ГЕРХ, виразковій хворобі - варто бути обережними з цими продуктами.
🧡
Осінь - чудовий час нагадати собі, що їжа може бути не лише смачною, а й корисною.
Не обов'язково шукати вишукані «суперфуди», адже наші, сезонні, не гірші.
З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska