Щодня під час консультацій я стикаюсь із необґрунтованими заборонами у пацієнтів, які встановили вони самостійно або хтось порадив.
Найбільш розповсюджені:
🔹ЛАКТОЗА
Людина здала генетичний тест на непереносимість лактози, а там.. гомозиготне носійство чи гетерозиготне гену МСМ6.
Одразу винесли вердикт:
«От, усі Ваші проблеми від непереносимості лактози: живіт дує, акне і чоловік дивиться на сусідку». Приберіть негайно. Ви що? Молоко - то ж зло. Його і від вагітних корів беруть, там гормони, а від них акне, лактозу містить - то ж цукор.
І як тут не повірити, коли з кожної сковорідки несеться, що молоко - суцільна шкода.
📌 Але основною метою генетичного дослідження є визначення СХИЛЬНОСТІ особи до непереносимості лактози.
Ніде й слова немає про те, що цей тест = встановлений діагноз на непереносимість лактози.
Тобто, якщо Ви маєте схильність, то дійсно вірогідність розвитку непереносимості лактози з віком є, як і у більшості людей, що проживають на нашій планеті. Але в якому віці вона розвинеться, на скільки вона буде вираженою цей тест зрозуміти не допоможе.
«Дайте мені лате на кокосовому»
Звучить більш епатажно, але треба чітко розрізняти: Вам хочеться бути в тренді чи Ви дійсно маєте до цього медичні покази.
Почитайте про причини акне: там десь є, що вживання молока чи сиру це причина виникнення?
Купа досліджень, але шкідливий вплив молока на шкіру так і не доведений.
Є невеликий відсоток людей, які дуже чутливі і в них через інсуліноподібний фактор росту реалізується механізм, при якому НАДМІРНЕ вживання молочних продуктів чи цукру ПОГІРШУЄ стан шкіри. Зауважте, ПОГІРШУЄ, а не є причиною.
🔹ЦУКОР
Люди з гордістю розповідаюсь, як виключили цукор взагалі зі свого раціону. Якими здоровими вони себе тепер почувають і всі хвороби профілактують.
Тут така ситуація, досить неоднозначна.
Якщо людина вживала багато доданого цукру, а потім перестала, вона дійсно відчує покращення. Бо їсти щодня купу тістечок, пити чай з трьома ложками цукру та фастфуд ніхто з дослідників не рекомендує.
А от здорове збалансоване харчування рекомендують. І там немає купи вільного цукру.
📌Американська кардіологічна асоціація рекомендує жінкам не більше 24 г доданого цукру на день і чоловікам - не більше 36 г.
ПРО ЯКИЙ ЦУКОР ЙДЕ МОВА?
📌Умовно вважається, що цукор може бути доданий або вільний та натуральний.
Перший варіант ми використовуємо під час приготування різних страв, додаємо до напоїв, вживаємо у вигляді солодких газованих вод,
другий міститься у фруктах, овочах природньо.
Будь-які обмеження в харчуванні мають бути обґрунтовані. Відсутність молочних продуктів в раціоні тягне за собою питання недостатнього надходження кальцію.
Повна відсутність цукру без належної заміни на інші джерела енергії впливає на психо-емоційний стан, знижує витривалість та продуктивність.
Мирного неба та здоров’я! 💙💛