Ви не винні. Гастрит часто виникає не через їжу.
Я бачу це щодня у практиці: люди, які роками на правильному харчуванні, без алкоголю, без фастфуду — а гастрит є.
Чому так відбувається? Розбираємо основні причини:
1️⃣ НАЙПОШИРЕНІША ПРИЧИНА - HELICOBACTER PYLORI
Це бактерія, яка роками може жити у вашому шлунку, викликаючи запалення. Симптоми рідко виникають одразу, в основному, з'являються з часом:
• Починається з поверхневого гастриту;
• Може перейти в атрофічний, а далі по каскаду Корреа: метаплазія ⇾ дисплазія ⇾ онкологічні зміни
2️⃣ АУТОІМУННИЙ ГАСТРИТ
Імунна система атакує власні клітини шлунка.
Результат:
• знижується кислотопродукція;
• порушується всмоктування вітаміну B12;
• може розвинутись перніціозна анемія і навіть неврологічні симптоми.
3️⃣ МЕДИКАМЕНТИ, АЛКОГОЛЬ, РЕФЛЮКС ЖОВЧІ
Навіть якщо ви харчуєтесь правильно – деякі препарати (НПЗЗ), алкоголь чи закид жовчі можуть викликати запалення у шлунку.
У висновках можна побачити: гастрит типу С.
4️⃣ ІНФЕКЦІЇ, ПАРАЗИТИ, СТРЕС, АУТОІМУННІ ХВОРОБИ
Гастрит може бути наслідком:
• вірусів (цитомегаловірус, герпес)
• паразитів чи гельмінтів (лямблії, аскариди);
• інших хвороб (хвороба Крона, целіакія, саркоїдоз);
• хронічного стресу (через вплив гормонів стресу на слизову шлунка).
ТО ЧОМУ ГАСТРИТ У ВАС?
Кожен випадок – індивідуальний. Їжа – це лише маленька частина історії, так вона може погіршувати симптом в моменті, але вплив їжі на слизову не настільки тривалий, щоб викликати запалення.
❗️Якщо гастрит вже діагностували або симптоми схожі – проконсультуйтесь з лікарем.
Нагадаю, що діагноз «гастрит» встановлюємо за результатами біопсії зі шлунку, а не просто огляду.
З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska
Джерела: