Здавалося б, що там складного з харчуванням при закрепах? Їж миску салату, чорнослив і все.
Але є дуже багато нюансів.
Сьогодні поговоримо про продукти, які можуть скріплювати або навпаки сприяють послабленню.
ЗАКРЕПАМ МОЖУТЬ СПРИЯТИ ПРОДУКТИ, ЯКІ МІСТЯТЬ МАЛО КЛІТКОВИНИ АБО СПРИЯЮТЬ ВТРАТІ ВОДИ:
1. Оброблені продукти: фастфуд, чіпси, готові страви.
2. Молочні продукти: Сир, молоко, морозиво (у великих кількостях).
3. Червоне м'ясо: свинина, яловичина, особливо без достатньої кількості овочів.
4. Хлібобулочні вироби: білий хліб, булочки, крекери з білого борошна.
5. Солодощі: цукерки, тістечка, печиво.
6. Рафіновані зерна: білий рис, макарони з білого борошна.
7. Банани: незрілі банани можуть сприяти закрепам.
8. Шоколад: деякі люди мають закрепи від надмірного споживання шоколаду.
9. Алкоголь та кава: провокують зневоднення, якщо не споживати достатню кількість води.
ПРОДУКТИ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ ПОСЛАБЛЕННЮ, ВКЛЮЧАЮТЬ:
1. Клітковина:
• Фрукти: чорнослив, курага, яблука, груші, ягоди.
• Овочі: броколі, шпинат, морква, капуста.
• Бобові: квасоля, горох, сочевиця.
2. Цільнозернові продукти: вівсянка, цільнозерновий хліб, коричневий рис, висівки.
3. Продукти, багаті на воду:
Фрукти: кавун, диня, апельсини.
Овочі: огірки, селера, кабачки.
4. Продукти з природними послаблюючими властивостями:
Чорнослив і його сік: містить сорбітол, який діє як натуральний послаблюючий засіб.
• Льон і чіа насіння: багаті на клітковину і омега-3 жирні кислоти.
• Сік алое може мати послаблюючий ефект.
• Ківі: містить велику кількість клітковини і має послаблюючі властивості
5. Ферментовані продукти: йогурт, кефір, квашена капуста, які містять пробіотики, що сприяють травленню.
6. Вода: споживання достатньої кількості води допомагає підтримувати нормальну роботу кишківника.
7. Оливкова олія: сприяє виділенню жовчі, за рахунок чого стимулює перистальтику кишківника.
8. Кава: може сприяти послабленню завдяки стимуляції роботи кишечника.
НЕ СПРИЙМАЙТЕ ДОПИСИ БУКВАЛЬНО. НАШ РАЦІОН МАЄ СУТТЄВИЙ ВПЛИВ НА СТАН ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ, АЛЕ НЕ ЗДАТЕН НІВЕЛЮВАТИ УСІ ІНШІ ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ХВОРОБ.
Ваша @dr.belinska