Чашка улюбленої запашної кави може підняти настрій на весь день. Але ж усіх цікавить, чи шкодить це нашому здоровʼю?
Цей напій був предметом дебатів тривалий час. У 1991 році ВООЗ включила каву до списку можливих канцерогенів, а у 2016 році це спростувала, оскільки дослідження показали, що кава не тільки не повʼязана із підвищенням ризику онкологічних захворювань, а й навпаки зменшує ризик певних видів злоякісних утворень.
Одна чашка звареної кави (200 мл) містить близько 95 мг кофеїну. Помірною кількістю кофеїну вважається до 400 мг на день або 3—5 чашок кави.
Кава містить кофеїн, вітамін В2 (рибофлавін), магній та поліфеноли, включаючи хлорогеневу, хінну кислоту та дитерпени.
Отож кава — це не тільки кофеїн. Вміст вашої чашки залежить від багатьох факторів: тип кавових зерен, спосіб та ступінь обсмажування і подрібнення, спосіб заварювання. Індивідуальна реакція людини може також суттєво відрізнятися.
Тим не менш, сукупні дослідження кави вказують на її користь для здоровʼя, а саме:
☕️зниження ризику розвитку раку ендометрію та печінки;
☕️зниження ризику цукрового діабету 2 типу (поліфеноли та мінерали, такі як магній у каві, можуть покращити ефективність метаболізму інсуліну та глюкози);
☕️зниження ризику серцево—судинних захворювань та інсульту (навіть 2 чашки кави без кофеїну щодня знижують ризик інсульту на 11% . У досліджені брали участь 83076 жінок);
☕️діє як антидепресант;
☕️знижується ризик нейродегенеративних захворювань (хвороба Паркінсона — на 25 %, з приводу хвороби Альцгеймера вчені ще не дійшли остаточних висновків, але відмічають тенденцію до захисного впливу кофеїну проти деменції у похилому віці);
☕️профілактує жовчно—камʼяну хворобу (запобігає кристалізації холестерину та стимулює скорочення жовчного міхура).
Зустрічаю на теренах соц.мереж дуже багато маніпуляцій стосовно шкоди кави за рахунок акриламіду, який утворюється під час обсмажування зерен. Ця інформація з'явилась у 2014 році, коли він був внесений до списку канцерогенів, але дослідження проводилось на тваринах і згодом вчені дійшли висновку, що метаболізм акриламіду суттєво відрізняється у тварин та людей і його кількість, яка Використовувалась у дослідженні на тваринах не можна порівняти з мією, яка потрапляє в наш організм з їжею (а це не тільки кава, а й картопля фрі, чіпси, печиво, крекери).
Кому не варто зловживати кавою?
• Пацієнтам, яким важко контролювати артеріальний тиск;
• Вагітним жінкам (рекомендована добова доза кофеїну - менше 200 мг, тобто не більше 2-х чашок кави).
Через можливі негативні реакції на кофеїн (нервове збудження, пітливість, тривога, безсоння) немає необхідності починати пити каву, якщо ви раніше цього не робили або збільшувати кількість споживання, адже існує багато інших варіантів покращення самопочуття.
Також важливо пам'ятати, як Ви насолоджуєтесь напоєм. Адже надлишок цукру, молока, вершків або ароматизований сироп можуть нівелювати будь-які переваги для здоров'я.
Мирного неба та здоров’я! 💙💛