Помічаю серед пацієнтів розгубленість, до якого ж спеціаліста звернутись зі своїм питанням. Тому сьогодні хочу обговорити, з чим же працює кожен зі спеціалістів та в чому відмінності.
На перший погляд здається, що вони усі займаються ідентичними запитами.
Гастроентеролог - це лікар, який лікує хвороби шлунково-кишкового тракту та їх наслідки.
Тобто призначає обстеження, медикаментозне лікування та надає загальні рекомендації з харчування та способу життя (наприклад, при закрепах бажано зменшити споживання бананів, хлібу та картоплі, вживати більше рідини і додати фізичні навантаження).
В обов’язки лікаря не входить створення раціону під Ваші потреби, розрахунок добового калоражу та фізичних активностей. Так само ревматолог при подагричному артриті надасть Вам загальні рекомендації з харчування, а не готовий раціон сніданок/обід/вечеря.
Дієтолог - це лікар, який може Вас обстежити і потім скерувати до вузьких спеціалістів, скоригувати дефіцити (медикаментозно) чи працювати вже з готовим діагнозом або просто запитом (схуднути/набрати вагу/ харчуватись правильно і т.д.)
Складає Вам раціон згідно до Ваших потреб та хвороб. Тобто, що їсти, коли та в якій кількості.
Нутриціолог - не зобовʼязаний мати вищу медичну освіту, але пройшов навчання з нутриціології. Може підібрати Вам раціон згідно до Ваших запитів, хвороб, з урахуванням дефіциту/профіциту ккал.
Не призначає самостійно обстеження та лікування, нутрицевтики. Якщо бачить потребу у зʼясуванні причинно-наслідкових звʼязків, скеровує Вас до лікаря-терапевта або вузьких спеціалістів.
Ви можете зустріти лікаря гастроентеролога-дієтолога або лікаря, який пройшов курси по нутриціології.
Тоді сфера їх діяльності буде ширшою.
Мирного неба та здоров’я! 💙💛