google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Джерела клітковини

Белінська Євгенія
Оригінал допису

Усім добре відомо, що треба вживати клітковину, але досить часто пацієнти асоціюють клітковину в літній час з томатами, огірками чи листям салату.

Дійсно, в них міститься клітковина, але чи можна їх вважати основним джерелом клітковини?

ОРІЄНТОВНИЙ ВМІСТ КЛІТКОВИНИ НА 100 ГРАМІВ ПРОДУКТУ:

Огірки - 0,5 грама;

Помідори - 1,2 грама;

Листя салату - 1,2 грама;

Капуста - 2,5 грама;

Броколі - 2,6 грама;

Морква - 2,8 грама;

Буряк - 2,8 грама;

Квасоля - 7,0 грамів (для відвареної);

*Дані можуть трохи відрізнятися залежно від сорту овочів та умов їх вирощування.

СКІЛЬКИ ТРЕБА СПОЖИВАТИ КЛІТКОВИНИ?

Рекомендована добова норма клітковини залежить від віку та статі. За даними міжнародних рекомендацій:

Чоловіки:

⇾ до 50 років: близько 38 грамів клітковини на день;

⇾ старше 50 років 30 грамів на день;

Жінки:

⇾ до 50 років - 25 грамів клітковини на день;

⇾ старше 50 років - 21 грам на день.

❗️Ці рекомендації базуються на загальних потребах у харчуванні та можуть змінюватися залежно від індивідуальних особливостей, фізичної активності та стану здоров'я.

ДЕ ЩЕ МОЖНА ЗНАЙТИ КЛІТКОВИНУ?

Клітковина міститься в багатьох продуктах харчування, крім овочів. Ось деякі з них:

1. ФРУКТИ:

- Яблука - 2,4 грама;

- Груші - 3,1 грама;

- Банани - 2,6 грама;

- Апельсини - 2,4 грама;

- Малина - 6,5 грама;

- Чорниця - 2,4 грама;

- Полуниця - 2,0 грама.

2. ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ:

- Вівсянка - 10,1 грама (суха);

- Коричневий рис - 1,8 грама (відварений);

- Цільнозерновий хліб - 6,0 грама;

- Цільнозернові макарони 7,0 грама (сухі);

- Полента - приблизно 1,5 грама;

3. БОБОВІ:

- Сочевиця приблизно - 7,9 грама (відварена);

- Горошок - приблизно 5,1 грама (відварений);

- Нут - 7,6 грама (відварений);

- Боби - приблизно 6,4 грама (відварені);

4. ГОРІХИ ТА НАСІННЯ:

- Мигдаль - 12,5 грама;

- Насіння льону - 27,3 грама;

- Чіа - 34,4 грама;

- Гарбузове насіння - 6,5 грама;

- Волоські горіхи - 6,7 грама;

5. ІНШІ ПРОДУКТИ:

- Авокадо - 6,7 грама;

- Сухофрукти:

- Фініки - 6,7 грама;

- Інжир - 9,8 грама;

- Чорнослив - 7,1 грама.

Отож, коли Ви чуєте від лікаря, що треба споживати більше клітковини, то мова не лише про огірки та помідори.