Чому виникає СПК?

Белінська Євгенія
Оригінал допису

За останні 2 роки значно збільшилась кількість пацієнтів із синдромом подразненого кишківника (СПК).

І більшість з них говорить: «Як же ж так, в мене раніше НІКОЛИ не болів живіт, в туалет ходив як по годиннику, а тут таке трапилось».

Чому? Хто винен?

ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ СПК

📌Вік

⇾ Зазвичай виявляють у віці до 50 років.

Частіше хворіють жінки

⇾ Пов'язують таку закономірність із впливом естрогенів на шлунково-кишковий тракт.

📌Спадковість

⇾ Близько 80% пацієнтів з СПК, відмічають, що аналогічну проблему має хтось з батьків. На жаль, гени відповідальні за СПК ще не виділені, отож достеменно не відомо, це тільки генетичний ризик чи спільні фактори в сімейному оточенні, середовищі + спадковість.

📌Особливості харчування

⇾ А саме недостатнє споживання води та харчових волокон (з фруктів і овочів) та надмірне споживання їжі з високим вмістом FODMAP.

Усім відомо, що харчування впливає на стан кишкового мікробіому.

Наукові дослідження підтверджують, що мікробіом людини з СПК відрізняється від мікробіому, людини, яка не має СПК.

📌Стреси, тривожність та депресія

⇾ Люди, які зазнали стресових подій, особливо в дитинстві, мають більші ризики стосовно виникнення СПК.

Історія сексуального, фізичного чи емоційного насильства також може бути фактором ризику.

А ще емоції через вісь кишківник-головний мозок можуть впливати на стан нашого кишківника. І навпаки, хронічні симптоми з боку ШКТ провокують або посилюють стрес і тривогу, створюючи цикл зворотнього зв'язку.

📌Харчові токсикоінфекції та інші інфекційні захворювання з ураженням ШКТ

⇾ Можуть порушувати скоординовану роботу кишківника та головного мозку.

Трапляється, що емоційно-лабільні пацієнти після гострих кишкових інфекцій так глибоко «пірнають» у хворобу, що вона вже давно пролікована, а скарги лишаються.

ОТОЖ, БАЧИМО ЯК БАГΑΤΟ ΦΑΚΤΟРІВ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ВИНИКНЕННЯ СПК І ДАЛЕКО НЕ НА УСІ МИ МОЖЕМО ВПЛИНУТИ.