За останні 2 роки значно збільшилась кількість пацієнтів із синдромом подразненого кишківника (СПК).
І більшість з них говорить: «Як же ж так, в мене раніше НІКОЛИ не болів живіт, в туалет ходив як по годиннику, а тут таке трапилось».
Чому? Хто винен?
ФАКТОРИ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ СПК
📌Вік
⇾ Зазвичай виявляють у віці до 50 років.
Частіше хворіють жінки
⇾ Пов'язують таку закономірність із впливом естрогенів на шлунково-кишковий тракт.
📌Спадковість
⇾ Близько 80% пацієнтів з СПК, відмічають, що аналогічну проблему має хтось з батьків. На жаль, гени відповідальні за СПК ще не виділені, отож достеменно не відомо, це тільки генетичний ризик чи спільні фактори в сімейному оточенні, середовищі + спадковість.
📌Особливості харчування
⇾ А саме недостатнє споживання води та харчових волокон (з фруктів і овочів) та надмірне споживання їжі з високим вмістом FODMAP.
Усім відомо, що харчування впливає на стан кишкового мікробіому.
Наукові дослідження підтверджують, що мікробіом людини з СПК відрізняється від мікробіому, людини, яка не має СПК.
📌Стреси, тривожність та депресія
⇾ Люди, які зазнали стресових подій, особливо в дитинстві, мають більші ризики стосовно виникнення СПК.
Історія сексуального, фізичного чи емоційного насильства також може бути фактором ризику.
А ще емоції через вісь кишківник-головний мозок можуть впливати на стан нашого кишківника. І навпаки, хронічні симптоми з боку ШКТ провокують або посилюють стрес і тривогу, створюючи цикл зворотнього зв'язку.
📌Харчові токсикоінфекції та інші інфекційні захворювання з ураженням ШКТ
⇾ Можуть порушувати скоординовану роботу кишківника та головного мозку.
Трапляється, що емоційно-лабільні пацієнти після гострих кишкових інфекцій так глибоко «пірнають» у хворобу, що вона вже давно пролікована, а скарги лишаються.
ОТОЖ, БАЧИМО ЯК БАГΑΤΟ ΦΑΚΤΟРІВ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ВИНИКНЕННЯ СПК І ДАЛЕКО НЕ НА УСІ МИ МОЖЕМО ВПЛИНУТИ.