Пацієнти скаржаться на здуття, але при цьому не звертають увагу на «дрібниці», а саме - перекуси. Досить часто саме вони провокують дискомфорт.
1. БАТОНЧИКИ «ДЛЯ ЗДОРОВ’Я»
Протеїнові чи мюслі-батончики - зовсім не «легка їжа». Там інулін, сиропи з фруктозою, підсолоджувані (сорбіт, мальтит, ксиліт). Це FODMAP-вуглеводи, які швидко запускають газоутворення.
2. ЙОГУРТИ З ФРУКТОВИМИ НАПОВНЮВАЧАМИ
Звучить корисно, але на практиці - це лактоза, цукор та ароматизатори. В результаті отримуємо не здоров'я кишківника, а бурління й неприємні відчуття.
3. ФРУКТИ «НА БІГУ»
Яблуко чи груша здаються ідеальним перекусом. Проте фруктоза й сорбіт -це ті компоненти, які легко провокують здуття.
4. СУХОФРУКТИ
Курага, родзинки, інжир -концентрована фруктоза й клітковина. Додайте сюди ще й консерванти - і отримаєте один із найчастіших «пускових механізмів» здуття.
5. ГАЗОВАНІ НАПОЇ, НАВІТЬ «ЗЕРО»
Тут проблема не лише в цукрі. Сам газ і підсолоджувані (аспартам, фруктоза, сукралоза) створюють ідеальні умови для здуття та відрижки.
Якщо ви страждаєте на здуття, почніть із простого - приберіть ці продукти з перекусів.
Дуже часто симптоми стають значно легшими вже без додаткових ліків.
З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska