5 найгірших перекусів при здутті

Белінська Євгенія
Оригінал допису

Пацієнти скаржаться на здуття, але при цьому не звертають увагу на «дрібниці», а саме - перекуси. Досить часто саме вони провокують дискомфорт.

1. БАТОНЧИКИ «ДЛЯ ЗДОРОВ’Я»

Протеїнові чи мюслі-батончики - зовсім не «легка їжа». Там інулін, сиропи з фруктозою, підсолоджувані (сорбіт, мальтит, ксиліт). Це FODMAP-вуглеводи, які швидко запускають газоутворення.

2. ЙОГУРТИ З ФРУКТОВИМИ НАПОВНЮВАЧАМИ

Звучить корисно, але на практиці - це лактоза, цукор та ароматизатори. В результаті отримуємо не здоров'я кишківника, а бурління й неприємні відчуття.

3. ФРУКТИ «НА БІГУ»

Яблуко чи груша здаються ідеальним перекусом. Проте фруктоза й сорбіт -це ті компоненти, які легко провокують здуття.

4. СУХОФРУКТИ

Курага, родзинки, інжир -концентрована фруктоза й клітковина. Додайте сюди ще й консерванти - і отримаєте один із найчастіших «пускових механізмів» здуття.

5. ГАЗОВАНІ НАПОЇ, НАВІТЬ «ЗЕРО»

Тут проблема не лише в цукрі. Сам газ і підсолоджувані (аспартам, фруктоза, сукралоза) створюють ідеальні умови для здуття та відрижки.

Якщо ви страждаєте на здуття, почніть із простого - приберіть ці продукти з перекусів.

Дуже часто симптоми стають значно легшими вже без додаткових ліків.

З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska