google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

5 міфів про хронічний панкреатит

Белінська Євгенія
Оригінал допису

✔️»Хронічний панкреатит виникає від жирної їжі»

Ні. Причини: алкоголь, жовчнокам’яна хвороба, гіпертригліцеридемія, аутоімунні процеси, муковісцидоз, ліки, генетика. У жінок часто основна причина — жовчнокам’яна хвороба.

✔️»При хронічному панкреатиті потрібно їсти тільки варене і прісне та не можна вживати жири».

Харчування має бути збалансованим і індивідуалізованим. Важливо уникати переїдання, алкоголю, надлишку жирного, смаженого, але не треба харчуватись одноманітно.

Повна відмова від жирів не рекомендована — в організмі вони необхідні (для гормонів, клітинних мембран, всмоктування жиророзчинних вітамінів).

✔️»Ферменти — це шкідливо, викликають звикання».

Ферменти — замісна терапія, яка не гальмує, а підтримує травлення при недостатності. Їх безпека доведена при тривалому прийомі.

✔️»Хронічний панкреатит — це лише проблема травлення».

Насправді він впливає і на ендокринну функцію — у 30% пацієнтів розвивається панкреатогенний (вторинний) цукровий діабет.

✔️»Панкреатит можна вилікувати назавжди».

Не зовсім. Гострий панкреатит — так, виліковується. Але хронічний панкреатит — це прогресуюче захворювання, що викликає незворотні зміни в підшлунковій (фіброз, кальцифікації, зниження функції). Його можна контролювати, але не повністю вилікувати.

З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska