Не всі аналізи, які пропонують у лабораторії, мають діагностичну цінність.
Деякі з них — лише створюють тривогу і бʼють по гаманцю.
Сьогодні саме про них:
1️⃣ IG G ДО ГЛІАДИНУ
Виявлення IgG до гліадину лише показує, що ви вживаєте продукти, які містять глютен – це не ознака патології, а нормальна імунна реакція.
Якщо є підозра на целіакію, здаємо – аналіз крові на Ig A, антитіла класу Ig A до тканинної трансглутамінази та ендомізію + біопсія з 12-палої кишки.
2️⃣ АНТИТІЛА КЛАСУ IG G ДО ГЕЛЬМІНТІВ
Позитивні IgG до гельмінтів не означають, що інфікування є зараз, а лише маркер того, що організм колись контактував із ними. IgG зберігаються місяцями або навіть роками.
Багато тест-систем мають перехресну реактивність. Можливі позитивні IgG до опісторха, токсокари, ехінокока – без жодної клініки та без паразитів.
Позитивні IgG до ехінококозу, токсокарозу, опісторхозу – без симптомів, еозинофілії, змін у печінці на КТ/УЗД/МРТ – не показ до лікування.
3️⃣ FED-TECT (IG G ДО ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
Нині дуже популярний та модний аналіз.
Пацієнти часто кажуть:
«А я чув/чула, що є тест, по якому можна сказати, що мені не можна їсти».
Є харчова алергія, але це визначення Ig E, а не Ig G.
Виявлення IgG до певних продуктів показує лише те, що організм із ними контактує регулярно та не свідчить про непереносимість чи запалення. Навпаки – високий IgG може означати, що їжа добре переноситься і сприймається як “своя”.
Жодна з офіційних організацій не рекомендує визначення IgG до їжі, більше того підкреслюють, що це може ввести в оману і призвести до непотрібних дієтичних обмежень.
Перед тим як здавати аналіз – запитайте себе (або лікаря, який призначає):
• Що цей результат мені дасть?
• Чи змінить він моє лікування або спосіб життя?
Якщо ні – аналіз може бути зайвим.
З турботою про ваш ШКТ, @dr.belinska