Як мікроелемент йод потрібен людині для утворення гормонів тироксину та трийодтироніну, що синтезуються фолікулярними клітинами щитоподібної залози.
Йод в організмі людини бере участь у регуляції: енергетичного обміну, температури тіла;
швидкості біохімічних реакцій; обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну;
метаболізму деяких вітамінів;
процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.
Крім того, йод підвищує споживання кисню тканинами.
++ Нестача йоду в організмі людини призводить до йододефіциту — комплексного розладу здоров’я, що є одним з найпоширеніших у світі неінфекційних захворювань.
- > Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. Знали про це? Мекніть в коментарях
Йод необхідний людині протягом усього життя.
Нестача елементу в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.
++ Враховуючи, що майже всі ми живемо в ендемічній зоні, раджу щорічно робити УЗД щитоподібної залози та здавати хоча б ТТГ
[ це я зараз про умовно здорових людей, які не мають проблем з ЩЗ]
⚠️Також хочу зауважити, що люди, які надають перевагу рослинному типу харчування, знаходиться ще в більшій зоні ризику по дефіциту не лише йоду, а й 🔽 рівнів заліза, кальцію, вітамінів групи В
• А ще раджу почитати блог моєї ❤️ @doctor_kryvoviaz
Там про йод і ЩЗ є все, навіть більше!
Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду
Більшість мешканців України щодня споживає лише 40-80 мкг йоду на добу!
У зоні найбільшого ризику – Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
• морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
• морську капусту (ламінарію);
• овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
• фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
• яйця;
• молоко;
• яловичину;
• горіхи
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1000 мкг (1 мг) на добу.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
Наслідки нестачі йоду в організмі:
відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
збільшення щитовидної залози (зоб);
затримка росту у дітей;
затримка інтелектуального розвитку у дітей;
зниження розумової активності у дорослих;
порушення обмінних процесів;
загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
неонатальний гіпотиреоз;
рак щитовидної залози;
погіршення пам'яті, слуху;
підвищення холестерину;
сухість шкіри, втрата її еластичності;
порушення роботи кишківника;
відчуття холоду;
різке зниження чи підвищення маси тіла;
набряки;
випадіння волосся тощо.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10-6 г).
Для жінок така норма становить 150-300 мкг, а для чоловіків до 300 мкг.
Для дітей:
0-6 років - 90 мкг;
6-12 років - 120 мкг.
Питання, яке ставлять найчастіше
Як правильно приймати тироксин:
• Вранці натщесерце.
• За 30 хвилин до сніданку.
• Запивати звичайною водою.
• Препарати кальцію і заліза (а краще і всі інші) - з інтервалом в 2-3 години.
• Якщо потрібно здати тільки ТТГ - тироксин до аналізу пити можна.
• Якщо потрібно здати ТТГ і Т4св, то тироксин приймати тільки після здачі аналізу.