google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Важливі нюанси. Vitamin D

Саксонік Юлія
Оригінал допису

Кальциферол, або вітамін Д це загальна назва для цілої групи біологічно активних сполук, до яких входять жиророзчинні вітаміни D1, D2, D3, D4, D5, D6.

Чекаю на ваші 💜 та поширення; давайте разом підтримувати якісний медичний контент 🫶🏻

Серед них корисними для людини є два:

• Ергокальциферол (вітамін D2) – надходить до організму ззовні разом з такими продуктами як зернові, соки або гриби.

• Холекальциферол (вітамін D3) – найбільш активна форма вітаміну Д. Вона синтезується в шкірі під впливом сонячного світла. Також містять вітамін Д продукти – переважно тваринного походження.

Вітамін Д3 особливо корисний для організму людини:

Впливає на засвоєння кальцію і фосфору, регулює їх вміст в крові та кількість надходження в кісткову тканину, в тому числі, в зуби.

В комплексі з фосфором, кальцієм та вітаміном А служить профілактикою застудних та шкірних хвороб, проблем із зором та діабету.

Захищає ясна від запалень, зуби – від карієсу, прискорює загоєння переломів та запобігає остеопорозу.

Покращує імунітет.

Попереджає слабкість м’язової системи.

Приймає участь в роботі серця, впливає на артеріальний тиск та загальну роботу судинної системи.

Є невід’ємною частиною функціонування щитовидної залози, впливає на загальний гормональний фон.

Необхідний для нормального згортання крові.

🎠У всьому світі, за оцінками, 1 мільярд людей мають недостатній рівень вітаміну D у крові, і його дефіцит можна знайти в усіх етнічних та вікових групах.

Нижче наведені умови, які зменшують вплив ультрафіолетового світла В і, отже, зменшують засвоєння вітаміну D:

• Використання сонцезахисного крему (але жоден спф не блокує УФ на 100%. Це чергова страшилка для недалеких)

• Носіння закритого типу одягу, що закриває шкіру.

• Проведення обмеженого часу на свіжому повітрі.

• Темніші відтінки шкіри через більшу кількість пігменту меланіну, який діє як тип природного сонцезахисного засобу.

• Літній вік, коли спостерігається зниження рівня 7-дегідрохолестерину та зміни шкіри, і населення, яке, швидше за все, проводить більше часу вдома.

• Певні пори року та проживання в північних широтах над екватором

Дефіцит вітаміну D може виникнути внаслідок нестачі в раціоні, поганого засвоєння або метаболічної потреби у більшій кількості. Якщо людина не споживає достатню кількість вітаміну D і не отримує достатньо ультрафіолету протягом тривалого періоду, може виникнути дефіцит.

Люди, які не переносять або не їдять молоко, яйця та рибу, наприклад, з непереносимістю лактози або дотримуються вегетаріанської дієти, піддаються більшому ризику дефіциту. Інші люди з високим ризиком дефіциту вітаміну D включають: [ це лише частина списку]

• Люди із запальними захворюваннями кишечника (виразковий коліт, хвороба Крона) або іншими захворюваннями, які порушують нормальне перетравлення жиру. Вітамін D — це жиророзчинний вітамін, який залежить від здатності кишківника поглинати жири

• Люди з ожирінням, як правило, мають нижчий рівень вітаміну D у крові.

Вітамін D накопичується в жировій тканині, але важкодоступний для використання організмом у разі потреби. Для досягнення бажаного рівня в крові можуть знадобитися вищі дози вітаміну D. І навпаки, рівень вітаміну D у крові підвищується, коли люди з ожирінням худнуть.

• Люди, які перенесли операцію шлункового шунтування, яка зазвичай видаляє верхню частину тонкої кишки, де всмоктується вітамін D.

Токсичність

Токсичність вітаміну D найчастіше виникає через прийом добавок. Невелика кількість вітаміну, що міститься в їжі, навряд чи досягне токсичного рівня, а велика кількість сонячних променів не призводить до токсичності, оскільки надлишок тепла на шкірі перешкоджає утворенню D3. Рекомендується не приймати щоденні добавки вітаміну D.

що містять понад 4000 МО, за винятком випадків, коли це відбувається під наглядом лікаря.

У яких продуктах багато вітаміну D?

Найкращим джерелом вітаміну D є жирна риба, включаючи лосось, скумбрію та сардини. Інші джерела включають яєчні жовтки, червоне м'ясо та печінку.

Вітамін D також додають до деяких продуктів, включаючи сухі сніданки, рослинне молоко

Оцінка статусу вітаміну D заснована на визначенні концентрації 250HD у сироватці крові:

Достатній: 75-125 нмоль/л (30-50 нг/мл); 

Недостатній: 50-75 нмоль/л (20-30 нг/мл); 

Дефіцит: нижче 50 нмоль/л (нижче 20 нг/мл)

вітамін Д це:

Продукт (100 г): Вміст вітаміну D (в мкг)

Риб'ячий жир: 250-350

Печінка тріски: 100-200

Горбуша, сьомга, скумбрія, кета, оселедець форель, вугор, палтус: 10-30

Чорна ікра: 8

Яєчний жовток: 77

Молоко козяче: 1,3

Вершкове масло: 1,5