Роздільне харчування — що це? Який в ньому сенс?
Тиць 💜 і дякую в коменти
Поділіться, якщо вважаєте, що контент буде корисний вашим друзям
Роздільне харчування — передбачає розділення на кілька прийомів їжі, несумісних між собою продуктів.
Основний принцип роздільного харчування — не поєднувати білки та вуглеводи, оскільки для перетравлення білків необхідне кисле середовище, а для вуглеводів — лужне. Нейтральні продукти можна поєднувати або з білками, або з вуглеводами.
Ось таке визначення ви можете знайти, якщо загуглите термін
Також ви можете знайти таблицю, яку додала в останньому слайді
теорія роздільного харчування офіційно визнана науковцями та лікарями псевдонауковою, так як суперечить основам біохімії та нормальної фізіології травлення.
Але давайте розберемося детальніше >>>
Травлення починається вже в ротовій порожнині, продовжується в шлунку і триває у різних відділах кишківника. Вся їжа, яка потрапляє в наш організм, розпадається на більш дрібні молекули (білки на амінокислоти, наприклад) за допомогою спеціальних ферментів. Змішана їжа чудово розщеплюється і засвоюється.
Практично не існує продуктів, які містять ТІЛЬКИ один макронутріент, хіба що білок яйця або білий цукор. Наприклад, білий йогурт містить 5 г білка і 3,5 г вуглеводів, що вже його робить змішаною їжею.
У складі бобових та круп є і білки, і жири, і вуглеводи.
У молочних продуктах будуть і білки, і жири, і вуглеводи - молочний цукор лактоза.
Наприклад, дослідження показують, що пепсин (фермент для розщеплення білків) і ліпаза (фермент для розщеплення жирів) виділяються, навіть якщо у вашій їжі немає білка або жиру.
Поясню при чому тут ферменти: за теорією роздільного харчування різні продукти перетравлюються різними ферментами, тому якщо порушувати ці правила, ферменти шлунково-кишкового тракту не розщеплять продукти, які ми з'їли. Тобто, якщо ви з'їли яйця з помідорами, то виділиться фермент, який має розщеплювати білок, але не розщепить вуглеводи, які є в помідорах ... Що, пробачте? Десь заплакав один пельмень. Хто його має ділити і як, цікаво?
Також по цій же теорії, відбувається бродіння і гниття їжі в шлунку, кишківнику, в в результаті чого, нас спіткають інтоксикація, токсини, шлаки [яких в природі не існує] та онкологія
А насправді розщеплення нутрієнтів відбувається у всіх відділах ШКТ, без бродіння та шлаків, яку б їжу ви не споживали одномоментно
Чи може роздільне харчування бути шкідливим? Звичайно, адже воно є незбалансованим. Найбанальніше - через розподіл продуктів людина просто недоїдатиме білків, жирів, вуглеводів.
Згідно численних досліджень, роздільне харчування не допомагає худнути краще ніж здорове збалансоване харчування із дефіцитом калорій.
Раціон харчування для схуднення має бути збалансованим в першу чергу по Б, Ж, В.
В жодному разі не худніть на калорійності 1200 ккал за день та менше! Це неефективно в перспективі і після жорстких дієт вага завжди повертається.