Що потрібно знати про Nutri-Score?
Дякую за 💜 та поширення
Nutri-score - це система кольорового маркування, яка допомагає клієнтам порівнювати поживні властивості продуктів у одній категорії.
Таке маркування розташоване на лицевій стороні паковання і складається з 5-колірної шкали, від темно-зеленого (А) до червоного (Е) кольору.
Науково обґрунтована система маркування поживної цінності для продуктів Nutri-Score була створена агентством охорони здоров’я Santé Publique France та затверджена урядом Франції у березні 2017 р. Також її використовують у Німеччині, Швейцарії, Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах та Іспанії. Ще низка країн в процесі впровадження. Кольорове маркування Nutri-Score для більшості продуктів допомагає краще інформувати споживачів про властивості продуктів та використовувати його для збалансованого харчування. Це маркування доповнює обов’язкову інформацію про поживну цінність у складі продукту.
Fozzy Group одна з перших груп компаній в Україні, яка отримала дозвіл на розміщення маркування Nutri-Score для власних торгових марок: «Премія», «Повна Чаша», Feels Good.
До речі, бачили таке маркування в Сільпо?
Як працює Nutri-Score?
Спрощена система маркування поживної цінності продуктів Nutri-Score на лицевій стороні етикетки зображена у вигляді 5-колірної шкали: від темно- зеленого до червоного кольору. Кольори пов'язані з літерами від А до Е, де позначка «А» відповідає продуктам з кращою поживною цінністю, тоді як «Е» отримують продукти, поживна цінність яких нижча.
Таке кольорове маркування допоможе одразу визначити продукти, які можна їсти регулярно (зелений колір), а які менше підходять для збалансованого харчування та щоденного раціону (червоний колір). Nutri-Score завжди розраховується на 100 г (100 мл) харчового продукту.
Формула користі
Показники Nutri-Score вираховуємо математичною формулою:
Nutri-Score бал = N - Р. Логіка формули проста: харчовий продукт отримує бали від 0 до 40 залежно від кількості «негативних» поживних речовин - N, споживання яких варто обмежити або вживати помірно (цукор, насичені жири, сіль, висока енергетична цінність).
Другий набір балів від 0 до 15 — за кількість «позитивних» поживних речовин - Р, які є корисними для організму (вміст фруктів, овочів, бобових, горіхів, волоського горіха, ріпакової та оливкової олій, білків, харчових волокон). Чим нижчий загальний бал, тим кращий рейтинг поживної цінності продукту.
Формула дещо відрізняється для напоїв і деяких продуктів, наприклад, для сиру.