google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Акне та харчування

Саксонік Юлія
Оригінал допису

Акне та харчування: що каже наука? 🥑🍫

Чи впливає те, що ми їмо, на стан нашої шкіри? Відповідь: так, але це складніше, ніж просто «жирна їжа = прищі». 🤔 Давайте розберемося, як харчування насправді впливає на появу акне та не забудьте про 💜

• Глікемічний індекс їжі та акне

Продукти з високим глікемічним індексом (білий хліб, цукерки, фаст-фуд) можуть підвищувати рівень інсуліну, що стимулює вироблення шкірного сала і сприяє запальним процесам.

Низькоглікемічна дієта (овочі, цільнозернові продукти) допомагає регулювати рівень інсуліну і може покращити стан шкіри. [ див допис - середземноморська дієта ]

• Молочні продукти

Дослідження показують, що вживання молока, особливо знежиреного, може бути пов’язане з підвищеним ризиком акне. Однією з причин може бути наявність ІФР - 1 у молоці, що впливає на вироблення шкірного сала.

Омега-3 та «здорові» жири

Протизапальні властивості омега-3 жирних кислот, які містяться в рибі, лляному насінні та горіхах, можуть знизити запальні процеси в організмі, в тому числі на шкірі. Їх достатнє споживання може допомогти зменшити прояви акне.

🍫 Міф про шоколад

Чи викликає шоколад акне? Шоколад сам по собі не є причиною появи прищів, але продукти з високим вмістом цукру та жиру можуть впливати на рівень інсуліну та запальні процеси.

Збережіть цей допис, щоб повернутися до цих порад пізніше, та поділіться ним з тими, хто має упереджене ставлення до молока та шоколаду

Результати невеликих досліджень показують, що дотримання низьковуглеводної дієти може зменшити прояви акне.

Ось що дослідження виявили:

• США: 2258 пацієнтів перебували на низькоглікемічній дієті, щоб вони могли схуднути. Ця дієта також зменшила прояви акне: 87% пацієнтів сказали, що у них стало менше запальних елементів, а 91% сказали, що їм потрібно менше ліків від акне

• Австралія: 43 чоловіка з акне (віком від 15 до 25 років) дотримувалися звичайного дієтичного режиму або перейшли на НВД протягом 12 тижнів. Наприкінці 12 тижнів у тих, хто дотримувався НВД, було значно менше "прищів", ніж у тих, хто харчувався стандартно

• Корея: 32 пацієнти з акне (віком від 20 до 27 років) протягом 10 тижнів дотримувалися звичайної дієти або дієти з низьким вмістом глікемії. У тих, хто дотримувався дієти з низьким вмістом глікемії, було значно менше прищів наприкінці 10 тижнів, ніж у пацієнтів, які харчувалися стандартно

Вчені вважають, що дотримання дієти з низьким вмістом глікемії може зменшити запальний процес, оскільки ця дієта усуває стрибки рівнів глюкози в крові. Коли рівень цукру в крові підвищується, це викликає запалення у всьому організмі

Ці процеси також змушують ваше тіло виробляти більше шкірного сала вашою шкірою. Як запалення, так і надлишок шкірного сала можуть призвести до появи прищів.

Хоча ці результати показують, що дотримання НВД може призвести до меншої кількості висипань, інші дослідження не виявили зв'язку між дієтою західного типу та акне.

Щоб знати напевно, потрібні додаткові дослідження.

Молоко і акне

В одному дослідженні жінки, які випивали 2 або більше склянок знежиреного молока на день, мали на 44% більше шансів мати акне, ніж інші жінки в цьому дослідженні.

Немає доказів, що йогурт чи сир можуть збільшити появу запальних елементів

Хоча коров'яче молоко може збільшити ризик розвитку акне, жодне дослідження не виявило, що продукти, виготовлені з молока, такі як йогурт або сир, призводять до збільшення кількості висипань.

Отже, які висновки можна зробити?

Прямого зв'язку акне з харчуванням не має, АЛЕ є продукти - тригери, які провокують загострення чи триваліше протікання останнього

Це пов'язано з таким фактором, як інсуліноподібний фактор росту [ IFG | ІФР ], стимуляції mTOR та глікемічним індексом

Також важливо розуміти, що вирішують і об'єми спожитого. Якщо ви п'єте склянку молока на добу, то, кагбе, все буде ок. А якщо ви будете споживати молоко чи солодощі літрами щодня, то жодна система вам за це, в перспективі, не подякує

Ще один важливий нюанс - індивідуальність та чутливість до продукту харчування. І тут я раджу вести харчовий щоденник і спостерігати за проявами акне.

Також я маю багато питань до якості проведення тих декількох досліджень, але це вже інша історія