google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Види протеїну. Які бувають?

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

Які бувають протеїни❓

🔸 концентрат (в ньому від 70 до 80% чистого білка, решта – домішки, можуть зустрічатися жири, лактоза)

Протеїнові концентрати є найменш обробленими джерелами протеїнового порошку. Має додаткові калорії з вуглеводів і жиру.

🔸 ізолят (чистіший – 90-95% чистого білка, практично не містить жирів і лактози). Білкові ізоляти виробляються з додатковим процесом фільтрації. Якщо ви віддаєте перевагу меншій кількості калорій - це хороший варіант.

🔸 гідролізат білка отримують шляхом подальшої обробки теплом, ферментами або кислотою для розщеплення зв’язків між амінокислотами на більш короткі пептидні ланцюги. Протеїновий гідролізат містить понад 90% білка, швидше і легше перетравлюється і засвоюється, містить найменшу кількість лактози.

Види протеїну залежно від джерела білка:

1️⃣ Сироватковий протеїн.

➖ Отримується з білка молочної сироватки, швидко засвоюється організмом. Багатий на амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (BCAA).

➖ Відмінний для прийому перед/після тренування для набору м'язової маси.

☝️Може викликати розлади ШКТ, якщо є непереносимість лактози.

Випускається у вигляді концентрату сироваткового протеїну, ізоляту та гідролізованого сироваткового білка.

2️⃣ Казеїн

➖ Повільно засвоюється.

➖ Отримується з молочних продуктів.

➖ Часто призначається літнім людям для відновлення м'язової маси і для набору ваги.

Казеїновий білок перетравлюється набагато довше, ніж сироватковий білок. Казеїновий білок утворює гель, коли він взаємодіє зі шлунковим соком, що уповільнює спорожнення шлунка і, отже, затримує всмоктування амінокислот у крові. Це повільне вивільнення амінокислот робить казеїновий протеїн чудовим для вживання перед тривалим періодом голодування, що робить його гарним перекусом перед сном. Казеїн знайдете у форматах ізоляту та гідролізованого казеїну.

3️⃣ Яєчний протеїн.

➖ Білок з високою засвоюваністю організмом. Виготовляється з висушених яєчних білків. Засвоюється досить довго. Не містить лактози й жирів.

➖ На відміну від цільного яйця з жовтком, яєчний протеїн не містить холестерину.

➖ Підійде для людей з непереносимістю білків молока.

Може бути алергічна реакція, якщо є алергія на яйця.

Більш дорожчий, смак не дуже.👉

4️⃣ Яловичий протеїн.

➖ Білок з високою засвоюваністю організмом.

➖ На відміну від стейка з яловичини, протеїн не містить холестерину.

➖ Внаслідок повноцінного збалансованого амінокислотного складу часто застосовується для людей, що вживають недостатню кількість тваринного білка.

5️⃣ Соєвий протеїн.

➖ Виробляється з сої, часто використовується вегетаріанцями як одне з основних джерел білка.

➖ Соєвий білок має слабо виражений анаболічний ефект, тобто м'язова маса на ньому буде рости набагато повільніше, ніж на сироватковому або яєчному протеїні, але ось втраті м'язової маси він буде перешкоджати.

➖ Соєвий білок містить фітоестрогени.

6️⃣ Гороховий протеїн

➖ Виробляється з гороху, часто використовується вегетаріанцями.

➖ Має слабо виражений анаболічний ефект.

Ще є конопляний протеїн та протеїн коричневого рису. Важливо зазначити, що більшість рослинних джерел білка вважаються "неповними" джерелами білка, оскільки вони не містять усіх 9 незамінних амінокислот або містять їх не в оптимальному співвідношенні. Якщо ви хочете використовувати порошок рослинного протеїну, найкраще вибрати суміш з декількох.

ℹ️ Кількість протеїну і кратність прийому підбирається індивідуально з лікарем, виходячи з

👉 віку

👉 статі

👉 навантажень