Які бувають протеїни❓
🔸 концентрат (в ньому від 70 до 80% чистого білка, решта – домішки, можуть зустрічатися жири, лактоза)
Протеїнові концентрати є найменш обробленими джерелами протеїнового порошку. Має додаткові калорії з вуглеводів і жиру.
🔸 ізолят (чистіший – 90-95% чистого білка, практично не містить жирів і лактози). Білкові ізоляти виробляються з додатковим процесом фільтрації. Якщо ви віддаєте перевагу меншій кількості калорій - це хороший варіант.
🔸 гідролізат білка отримують шляхом подальшої обробки теплом, ферментами або кислотою для розщеплення зв’язків між амінокислотами на більш короткі пептидні ланцюги. Протеїновий гідролізат містить понад 90% білка, швидше і легше перетравлюється і засвоюється, містить найменшу кількість лактози.
Види протеїну залежно від джерела білка:
1️⃣ Сироватковий протеїн.
➖ Отримується з білка молочної сироватки, швидко засвоюється організмом. Багатий на амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (BCAA).
➖ Відмінний для прийому перед/після тренування для набору м'язової маси.
☝️Може викликати розлади ШКТ, якщо є непереносимість лактози.
Випускається у вигляді концентрату сироваткового протеїну, ізоляту та гідролізованого сироваткового білка.
2️⃣ Казеїн
➖ Повільно засвоюється.
➖ Отримується з молочних продуктів.
➖ Часто призначається літнім людям для відновлення м'язової маси і для набору ваги.
Казеїновий білок перетравлюється набагато довше, ніж сироватковий білок. Казеїновий білок утворює гель, коли він взаємодіє зі шлунковим соком, що уповільнює спорожнення шлунка і, отже, затримує всмоктування амінокислот у крові. Це повільне вивільнення амінокислот робить казеїновий протеїн чудовим для вживання перед тривалим періодом голодування, що робить його гарним перекусом перед сном. Казеїн знайдете у форматах ізоляту та гідролізованого казеїну.
3️⃣ Яєчний протеїн.
➖ Білок з високою засвоюваністю організмом. Виготовляється з висушених яєчних білків. Засвоюється досить довго. Не містить лактози й жирів.
➖ На відміну від цільного яйця з жовтком, яєчний протеїн не містить холестерину.
➖ Підійде для людей з непереносимістю білків молока.
Може бути алергічна реакція, якщо є алергія на яйця.
Більш дорожчий, смак не дуже.👉
4️⃣ Яловичий протеїн.
➖ Білок з високою засвоюваністю організмом.
➖ На відміну від стейка з яловичини, протеїн не містить холестерину.
➖ Внаслідок повноцінного збалансованого амінокислотного складу часто застосовується для людей, що вживають недостатню кількість тваринного білка.
5️⃣ Соєвий протеїн.
➖ Виробляється з сої, часто використовується вегетаріанцями як одне з основних джерел білка.
➖ Соєвий білок має слабо виражений анаболічний ефект, тобто м'язова маса на ньому буде рости набагато повільніше, ніж на сироватковому або яєчному протеїні, але ось втраті м'язової маси він буде перешкоджати.
➖ Соєвий білок містить фітоестрогени.
6️⃣ Гороховий протеїн
➖ Виробляється з гороху, часто використовується вегетаріанцями.
➖ Має слабо виражений анаболічний ефект.
Ще є конопляний протеїн та протеїн коричневого рису. Важливо зазначити, що більшість рослинних джерел білка вважаються "неповними" джерелами білка, оскільки вони не містять усіх 9 незамінних амінокислот або містять їх не в оптимальному співвідношенні. Якщо ви хочете використовувати порошок рослинного протеїну, найкраще вибрати суміш з декількох.
ℹ️ Кількість протеїну і кратність прийому підбирається індивідуально з лікарем, виходячи з
👉 віку
👉 статі
👉 навантажень