google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Вітамін В12. Що важливо знати

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

Вітамін В12 потрібен нам в невеликих кількостях, але він відіграє величезну роль в життєдіяльності організму:

✅ Вкрай важливий в кровотворенні (формуванні еритроцитів).

✅ Впливає на стан нервової системи.

✅ З достатньою наявністю цього вітаміну пов'язано здоров'я серцево-судинної системи.

Більшість людей при збалансованому раціоні, що включає тваринну їжу, отримують достатню кількість вітаміну В12. Проте деякі люди можуть мати проблеми із засвоєнням цього вітаміну. Рослинні продукти містять вітамін В12 лише за умови збагачення їх на виробництві.

Дефіцит В12 може бути обумовлений двома головними причинами:

1️⃣ Порушення всмоктування, обумовлено може бути такими станами, як:

➖ Знижена кислотність шлунку.

➖ Аутоімунне ураження слизової шлунку.

➖ Атрофічний гастрит.

➖ Целіакія.

➖ Вживання цукрознижуючого препарату метформіну.

➖ Прийом ліків, які знижують кислотність шлунка.

2️⃣ Недостатнє надходження вітаміну з їжею:

Джерелом вітаміну В12 є продукти тваринного походження: печінка яловича, куряча, оселедець, сардини, печінка куряча, мідії, скумбрія, яловичина, сир, молоко і яйця.

Хто знаходиться в зоні ризику по дефіциту В12:

➡️ Вегетаріанці й особливо, вегани.

➡️ Люди похилого віку з хронічними захворюваннями шлунку.

➡️ Пацієнти із запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

➡️ Пацієнти з цукровим діабетом 2 типу.

Як швидко розвивається дефіцит вітаміну В12 та його симптоми у тих, хто перестає їсти тваринний білок?

Вітамін В12 накопичується у печінці. У нормі в людини є запас на декілька років, проте потім він вичерпується, якщо ці запаси не поповнювати. Ось чому люди, які переходять на харчування, що не містить тваринної їжі, перший час можуть не відчувати дефіциту вітаміну В12. Перших 6 міс взагалі можуть казати, що самопочуття покращилось. Але ось через рік-два стан і самопочуття погіршиться.

Харчуйтесь збалансовано.

Якщо був корисним пост, ставте +