💊 Забезпечує нормальну діяльність зорового аналізатора, бере участь у синтезі зорового пігменту та сприйняття оком світла.
💊 При пошкодженнях ділянок шкіри вітамін А прискорює процес загоєння.
💊Приймає участь у синтезі стероїдних гормонів.
💊 Необхідний для нормального розвитку і трофіки плоду.
💊 Потужний імуномодулятор. Захищає організм від вірусних захворювань та інфекцій дихальних шляхів, травного тракту, сечових шляхів; застосування ретинолу підвищує бар’єрну функцію слизових оболонок, збільшує активність лейкоцитів та інших факторів імунітету.
💊 Каротиноїд лікопин, захищає від атеросклерозу, запобігаючи окисленню та накопиченню на стінках артерій холестеринових бляшок.
Хто у групі ризику щодо дефіциту?
👉Дефіцит є ендемічним у таких регіонах, як південна та східна Азія, де рис, позбавлений бета-каротину, є основним продуктом харчування.
👉Може розвиватись при целіакії, муковісцидозі, недостатності підшлункової залози, дуоденальному шунтуванні, хронічній діареї, обструкції жовчних проток, лямбліозі та цирозі печінки.
Вітамін A буває у двох основних формах: активний вітамін A з харчових продуктів тваринного походження та провітаміни A, каротиноїди, що містяться в рослинах.
🥩Харчові джерела вітаміну А
М'ясо, яйця, морепродукти, птиця та молочні продукти — усі вони містять активний вітамін A. Активного вітаміну A досить немало в печінці, а олія печінки тріски, яку також називають риб'ячим жиром, є особливо багатим його джерелом.
🍅Харчові джерела провітамінів А - каротиноїдів
Харчові продукти кольором від темно-помаранчевого до жовтого часто є багатими джерелами провітамінів A. Морква, гарбуз, кабачок, батат, абрикос, диня, темнолистова зелень, болгарський перець, грейпфрут та броколі — усі вони є гарними джерелами провітамінів A, каротиноїдів.
🌶️Паприка та перець, наприклад, переповнені бета-каротином. Васильок духмяний, петрушка, майоран та материнка також відрізняються значним вмістом бета-каротину.
Спіруліна та хлорела, дві їстівних водорості, також є дуже багатими джерелами каротиноїдів. За вагою в спіруліні міститься в понад 50 разів більше бета-каротину, ніж у моркві.
☝️Вживання всіх цих продуктів - ефективна стратегія для зміцнен