google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Вітамін А. Навіщо потрібен

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

💊 Забезпечує нормальну діяльність зорового аналізатора, бере участь у синтезі зорового пігменту та сприйняття оком світла.

💊 При пошкодженнях ділянок шкіри вітамін А прискорює процес загоєння.

💊Приймає участь у синтезі стероїдних гормонів.

💊 Необхідний для нормального розвитку і трофіки плоду.

💊 Потужний імуномодулятор. Захищає організм від вірусних захворювань та інфекцій дихальних шляхів, травного тракту, сечових шляхів; застосування ретинолу підвищує бар’єрну функцію слизових оболонок, збільшує активність лейкоцитів та інших факторів імунітету.

💊 Каротиноїд лікопин, захищає від атеросклерозу, запобігаючи окисленню та накопиченню на стінках артерій холестеринових бляшок.

Хто у групі ризику щодо дефіциту?

👉Дефіцит є ендемічним у таких регіонах, як південна та східна Азія, де рис, позбавлений бета-каротину, є основним продуктом харчування.

👉Може розвиватись при целіакії, муковісцидозі, недостатності підшлункової залози, дуоденальному шунтуванні, хронічній діареї, обструкції жовчних проток, лямбліозі та цирозі печінки.

Вітамін A буває у двох основних формах: активний вітамін A з харчових продуктів тваринного походження та провітаміни A, каротиноїди, що містяться в рослинах.

🥩Харчові джерела вітаміну А

М'ясо, яйця, морепродукти, птиця та молочні продукти — усі вони містять активний вітамін A. Активного вітаміну A досить немало в печінці, а олія печінки тріски, яку також називають риб'ячим жиром, є особливо багатим його джерелом.

🍅Харчові джерела провітамінів А - каротиноїдів

Харчові продукти кольором від темно-помаранчевого до жовтого часто є багатими джерелами провітамінів A. Морква, гарбуз, кабачок, батат, абрикос, диня, темнолистова зелень, болгарський перець, грейпфрут та броколі — усі вони є гарними джерелами провітамінів A, каротиноїдів.

🌶️Паприка та перець, наприклад, переповнені бета-каротином. Васильок духмяний, петрушка, майоран та материнка також відрізняються значним вмістом бета-каротину.

Спіруліна та хлорела, дві їстівних водорості, також є дуже багатими джерелами каротиноїдів. За вагою в спіруліні міститься в понад 50 разів більше бета-каротину, ніж у моркві.

☝️Вживання всіх цих продуктів - ефективна стратегія для зміцнен