🌱 Стевія - це замінник цукру, виготовлений з листя рослини Stevia rebaudiana з Південної Америки. Листя містить хімічні речовини, названі глікозидами стевіолу, які мають висококонцентрований солодкий смак.
Стевія приблизно у 200-400 разів солодша за столовий цукор і є непоживним підсолоджувачем, що означає, що вона не містить вуглеводів, калорій чи штучних інгредієнтів.
Поговоримо про переваги стевії:
✔️Дозволена при діабеті.
Багато експертів рекомендують цей підсолоджувач пацієнтам, що страждають зайвою вагою, предіабетом і діабетом. Огляд 2018 року, опублікований у журналі "Journal of Nutrition", дійшов висновку, що заміна білого цукру стевією може бути корисною для людей з діабетом, які дотримуються дієти з низьким глікемічним індексом. Ще одне дослідження 2019 року за участю добровольців показало, що споживання стевії перед їжею покращує показники маркерів діабету шляхом зниження рівня глюкози та інсуліну після прийому їжі. Хоча учасники отримували меншу кількість калорій, вони відзначили такий же рівень ситості та не компенсували недолік калорій пізніше протягом дня.
✔️Може сприяти втраті ваги
У 2019 році рандомізоване контрольоване дослідження виявило, що стевія знижує апетит, не викликаючи переїдання та підвищення рівня глюкози після прийому їжі.
✔️Побічні дії малоймовірні.
У той час як інші натуральні підсолоджувачі та цукрозамінники часто викликають проблеми з травленням, стаття 2019 року, опублікована в журналі "Nutrients", повідомила про те, що стевія легко переноситься організмом і навіть надає позитивну дію на мікробіоту кишківника, процеси виведення і метаболізм глюкози.
🫠Інше ж дослідження 2019 року Trusted Source повідомило про можливий зв’язок між стевією та порушенням корисної кишкової флори. Впливає на здорові бактерії у вашому шлунку, викликаючи гази та здуття. Тому, все в міру☝️
Ви можете знайти стевію в порошкоподібному або рідкому вигляді в супермаркетах. Вона поставляється в пакетах (зазвичай зелених), рідких краплях, розчинних таблетках.
Основним недоліком стевії є смак. Вона має м’який смак, схожий на солодку, але трохи гіркуватий. Деяким людям це подобається, але багатьом ні.
Пробували? І як?