🍑 Розглянемо харчову цінність і склад персиків.
В 100 грамах міститься:
✔️ калорійність – 40-45 ккал
✔️ білки – 0,9 г
✔️ жири – 0,1 г
✔️ вуглеводи – 9,5 г
✔️харчові волокна - 2 г
Глікемічний індекс персиків становить 30-35 (залежить від сорту і стиглості).
➡️ 1 хлібна одиниця (ХО) – 120 грамів персика.
Калорійність і БЖВ звичайного персика і нектарина однакові, однак інжирний персик є більш калорійним – 60 ккал і містить більше вуглеводів (14 г на 100 г продукту).
➡️ Вітаміни та мінерали:
Персики багаті на вітаміни С, А, бета-каротин, К, Е, РР, В1, В6, В9, калій, кремній, кобальт, хром, марганець, мідь, залізо, кальцій, йод, фосфор, натрій, фтор, магній. Також до складу персиків входять такі корисні речовини, як пектини, ефірні олії, органічні кислоти – яблучна, лимонна.
➡️ Корисні властивості. Багатий вітамінно-мінеральний склад персиків спричиняє позитивний ефект на:
✅ роботу серця
✅ стан судин
✅ функціонування нервової системи
✅ покращує травлення. Містить харчові волокна, які необхідні для правильної роботи кишківника.
✅ корисний при порушеннях серцевого ритму і гіпертонічної хвороби.
❗️ Правила вживання при діабеті:
➖ Глікемічний індекс персиків залежно від сорту дорівнює 30-35. Тобто персик помірно підіймає цукор крові. Зі стиглістю персика зростає і ГІ.
➖ Краще вживати фрукти цілком, ніж сік, тому що сік дасть швидший підйом рівня глюкози крові.
➖ Розраховуйте дозу інсуліну на кількість грам вуглеводів у персиках, які плануєте їсти.
➖ Вживати персики варто після основного прийому їжі (білок, овочі), тим самим буде сповільнюватись зростання рівня глюкози крові.
➖ Не вживати перед сном, щоб тим самим не сприяти підвищенню рівня глюкози крові.
Персики можна їсти усім, якщо любите та не маєте на них алергії 🤗