google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Навіщо йод нашому організму

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

Звичайно, для правильної роботи щитоподібної залози, відповість більшість. Але це далеко не всі його функції.

👉🏻 Формування імунної відповіді

👉🏻 Регуляція експресії генів

👉🏻 Вкрай необхідний для розумової діяльності.

👉🏻 Вкрай необхідний для внутрішньоутробного розвитку плода.

1️⃣ Ми не можемо самостійно синтезувати йод, тому повинні отримувати його з їжею.

2️⃣ 29% населення 130 країн живуть в умовах йодного дефіциту, у тому числі і в Україні.

3️⃣ Дефіцит йоду може призвести до:

➖ порушень роботи й структури щитоподібної залози, збільшення залози у розмірах

➖ зниження розумової активності дорослих

➖ затримку інтелектуального розвитку у дітей

Скільки потрібно йоду на добу ❓

ВООЗ рекомендує:

✅ Діти до 6 років – 90 мкг

✅ Діти 6-12 років – 120 мкг

✅ Діти старше 12 років і дорослі – 150 мкг

✅ Вагітні жінкі, та жінки, що годують груддю – 200-250 мкг

👉🏻 Звідки брати йод?

Найзручнішим варіантом забезпечити себе йодом є вибір на користь йодованої солі. Йодована сіль на сьогоднішній день не відрізняється за смаковими якостями від звичайної, тому це ніяк не вплине на смак страв, проте позитивно вплине на здоров'я.

Зверніть увагу, що із різних видів солі, джерелом йоду є тільки йодована сіль. Інші види солі, наприклад, морська, рожева або гімалайська, зазвичай не йодуються.

👉🏻Вміст йоду у продуктах:

✔️1,5 г йодованої солі (¼ чайної ложки) - 65 мкг

✔️100 г риби сімейства оселедцевих, скумбрії або морського окуня - 85 мкг

✔️Стакан незбираного молока або йогурту - від 35 до 70 мкг. Кількість йоду в молочних продуктах залежить від того, чи містив його корм, який отримувала тварина, а також від ступеня обробки молока. У країнах Європи молоко навіть додатково йодоване. У нас такого немає.

✔️1 яйце - 20 мкг

✔️100 г печінки - 10-13 мкг

Найбільше йоду міститься в морепродуктах, а також в їстівних водоростях.

Продукти-рекордсмени за вмістом йоду

✔️100 г їстівних водоростей (норі, «морська капуста») - 35-150 мкг

✔️100 г тріски - 90 мкг

✔️100 г морепродуктів (мідії, рапани, кальмари, восьминоги) - 70-200 мкг

🔸 Якщо ви доросла, здорова людина без патології щитовидної залози – достатньо тільки йодованої солі. Якщо у вас патологія ЩЗ - додатковий прийом йоду за призначенням лікаря. Якщо ви вагітна або годуюча мама, плануєте вагітність, йод приймати потрібно, але за призначенням лікаря.