Постійний голод? Тільки поїли й знову хочеться смаколиків?
Дана ситуація може бути викликана лептинорезистентністю. Сьогодні детально поговоримо лептин – гормон, який регулює відчуття голоду і ситості.
➖ Лептин – гормон, який відкрили порівняно недавно (в 1994 році). Лептин у перекладі з грецької означає «тонкий».
➖ Лептин виробляється в жировій клітковині й при збереженій чутливості до нього, забезпечує відчуття ситості.
➖ При наборі ваги, при надмірному збільшенні жирової тканини рівень лептину зростає. І чим вищим стає рівень лептину, тим менше стає до нього чутливість.
➖ Розвивається лептинорезистентність – стан, при якому рівень лептину високий, а чутливість до нього клітин гіпоталамусу вкрай низька. Це може змусити мозок давати сигнали, що організму все ще потрібно більше їжі або він голодує.
➖ У підсумку, ситість ми не відчуваємо. А замість ситості ми відчуваємо відчуття постійного голоду.
На рівень лептину впливають наступні фактори:
🔎 Кількість жирової клітковини та відсоток жиру в організмі (небезпечно не тільки і не стільки ожиріння, скільки ожиріння в поєднанні з дефіцитом м'язової маси).
🔎 Корекція харчування. Надлишок простих вуглеводів і фруктози сприяє зростанню лептинорезистентності.
🔎 Порушення сну. Дефіцит сну впливає і на гормональну систему (кортизол, інсулін, лептин, гормони щитоподібної залози) і на відчуття голоду і ситості.
🔎 Достатні фізичні вправи. Помірні аеробні вправи можуть покращити чутливість до лептину у людей з діабетом і ожирінням.
Чули раніше про такий гормон?