google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Лептин і постійний голод

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

Постійний голод? Тільки поїли й знову хочеться смаколиків?

Дана ситуація може бути викликана лептинорезистентністю. Сьогодні детально поговоримо лептин – гормон, який регулює відчуття голоду і ситості.

➖ Лептин – гормон, який відкрили порівняно недавно (в 1994 році). Лептин у перекладі з грецької означає «тонкий».

➖ Лептин виробляється в жировій клітковині й при збереженій чутливості до нього, забезпечує відчуття ситості.

➖ При наборі ваги, при надмірному збільшенні жирової тканини рівень лептину зростає. І чим вищим стає рівень лептину, тим менше стає до нього чутливість.

➖ Розвивається лептинорезистентність – стан, при якому рівень лептину високий, а чутливість до нього клітин гіпоталамусу вкрай низька. Це може змусити мозок давати сигнали, що організму все ще потрібно більше їжі або він голодує.

➖ У підсумку, ситість ми не відчуваємо. А замість ситості ми відчуваємо відчуття постійного голоду.

На рівень лептину впливають наступні фактори:

🔎 Кількість жирової клітковини та відсоток жиру в організмі (небезпечно не тільки і не стільки ожиріння, скільки ожиріння в поєднанні з дефіцитом м'язової маси).

🔎 Корекція харчування. Надлишок простих вуглеводів і фруктози сприяє зростанню лептинорезистентності.

🔎 Порушення сну. Дефіцит сну впливає і на гормональну систему (кортизол, інсулін, лептин, гормони щитоподібної залози) і на відчуття голоду і ситості.

🔎 Достатні фізичні вправи. Помірні аеробні вправи можуть покращити чутливість до лептину у людей з діабетом і ожирінням.

Чули раніше про такий гормон?