Лайк за допис і починаємо читати.
Для маринадів, заправок та страв, які не потрібно нагрівати, ідеальний вибір — нерафіновані олії холодного віджиму, що містять мононенасичені або поліненасичені жири.
Тобто це може бути будь-яка якісна олія: від оливкової, кунжутної, гарбузової, до олії з виноградних кісточок тощо. Усе залежить від смакових вподобань.
🔎 Якщо розглядати вміст корисних жирних кислот, то дійсно, рослинні олії холодного віджиму найкорисніші.
Однак, олії холодного віджиму не підходять для смаження! При нагріванні така олія змінює свою структуру і утворюються канцерогенні речовини (акриламід, вільні радикали), тобто шкідливі для організму. Якщо ж розглядати олію для смаження (термообробки), то потрібно вибирати олії, які переносять високу температуру (мають високу точку димлення). Так називається «температурний поріг», після якого олія починає горіти і втрачає корисні властивості.
Тому, олії на яких можна смажити -це переважно рафіновані олії. Точка димлення у них вища.
Підходять для смаження (тобто переносять високі температури) наступні олії:
🍳 масло ГХІ – перетоплене вершкове масло. Точка димлення для рафінованого — 250°C, нерафінованого — 232°C.
🍳 кокосова олія. Кокосова олія переважно складається з насичених жирів (92 %), тому її не радять вживати часто. Її точка димлення — 232°C, нерафінованої — 171–175°C.
🍳 термостійкі, тобто рафіновані та дезодоровані, соняшникова та оливкова олії. Температура димлення рафінованої соняшникової олії приблизно 265°C, нерафінованої — 107–160°C. Оливкової олії - температура димлення рафінованої — 200–240°C, нерафінованої — 160–190°C.
Якщо розглядати калорійність, то калорійність олій потрібно враховувати, якщо хочете скидати вагу. Наприклад, 1 столова ложка олії - 140 ккал. Тому якщо ваша мета – знижувати вагу, то краще запікати в духовці або готувати в пароварці чи на відкритому вогні. Зайво додана олія підвищує калорійність продуктів.
Якщо розглядати загальний стан організму, то AGEs – продукти глікації, які шкодять печінці та призводять до швидкого старіння.
🥘 Саме тому корисніше відварювати продукти або запікати в духовці без засмаженої скоринки або тушкувати, грилювати.
Корисний пост?