У жінок перед та під час менструації суттєво підвищується рівень глюкози крові. Чому це відбувається?
🩸 Статеві гормони
Перед та під час менструації змінюються рівні гормонів (знижується рівень естрогенів, підвищується рівень прогестерону), внаслідок чого знижується чутливість до інсуліну, йде затримка рідини в організмі.
🩸 Біль
При виникненні больових відчуттів організм виділяє стресові гормони – кортизол, адреналін, норадреналін, внаслідок чого гірше ''працює'' інсулін (виникає короткочасна інсулінорезистентність) і рівень глюкози зростає.
🩸 Зміна харчування та харчових вподобань
Під час ПМС багато жінок ''тягне'' на солодке. "Як же без шоколадки під час місячних". В результаті зростає цукор крові, якщо не вірно розрахувати дозу інсуліну на нього.
📉 Як знизити цукор в цей період?
✅ Підвищення дози інсуліну
Якщо ви на інсулінотерапії, то необхідно підвищувати дозу базального інсуліну на період ПМС на +10-20%. Підвищена доза може зберігатись і в перші дні менструації. Потреба у короткому інсуліні в цей період теж зростає.
✅ Знеболюючі
Якщо у вас виражені больові відчуття, то варто підібрати з гінекологом знеболюючі.
✅ Корекція харчування
При виникненні голоду віддайте перевагу білку і клітковині (низьковуглеводним овочам). Як безвуглеводний перекус оберіть горіхи, яйце, шматок сиру тощо.
✅ Адекватні фіз. навантаження
Так, під час місячних не варто вводити високі силові навантаження, але легкі кардіо (прогулянки, легка пробіжка, легка гімнастика вдома) будуть на користь – як для зниження цукру крові, так і для поліпшення загального самопочуття.