Диня – низькокалорійний продукт. На 100 г дині всього 33 ккал, білків – 0,8 г, жирів – 0,2 г, вуглеводів 8 г. Але, попри низьку калорійність, диня – плід з високим глікемічним індексом. Тобто диня швидко підіймає цукор крові у людей з діабетом.
Глікемічний індекс дині дорівнює 65. Для порівняння:
- ГІ полуниці дорівнює – 40
- ГІ сливи – 35
Тобто, диня – не найкращий продукт з погляду впливу на цукор крові.
✅ Значить, якщо ми перед вживанням дині спочатку з'їмо білок, клітковину (наприклад, овочевий салат з куркою), а після цього ми з'їмо невеликий шматочок дині, то цукор крові не буде підвищуватись занадто швидко і високо. Можна диню додати в салат, що також сповільнить її засвоєння.
Чи корисна диня ❓
Диня містить велику кількість вітамінів і мінералів: A, В, С, Е, РР, калію, натрію, заліза, йоду, магнію та інших корисних речовин. Корисні властивості дині:
🍈 покращує моторику кишківника за рахунок вмісту клітковини
🍈 має м'який сечогінний ефект, покращує роботу нирок
🍈 в дині міститься багато триптофану. Це амінокислота, яка відіграє роль у синтезі серотоніну (гормон щастя).
🍈 корисна для серця і судин
🍈 сприяє покращенню зору
Плід містить лютеїн і зеаксантин, два антиоксиданти, які, як відомо, підтримують здоров'я очей і покращують зір.
🍈 вона є чудовим джерелом бета-каротину, який є антиоксидантом. Покращує стан шкіри, волосся і нігтів.
Коли їсти диню ❓
При діабеті та зниженні ваги диню вживаємо в першу половину дня (сніданок або обід), після основного прийому їжі (білок, жири, овочі). За один прийом їжі з'їдаємо не більше 200 г дині. Тобто ми з'їдаємо один-два шматочки, а не одну диньку❗️
Я більше люблю кавун 😎
А ви як? Диня чи кавун? 🍈🍉