google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Діабет. Топ-5 не рекомендованих гарнірів

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

❌ Манна крупа

Манна крупа – це дрібно перемелена пшениця, в якій велика кількість засвоюваних вуглеводів. Глікемічний індекс манної крупи дуже високий. Залежно від тривалості варіння, ГІ становить 80-85. Манна крупа дає різке підвищення рівня глюкози крові.

❌ Швидкорозчинні каші

Будь-то вівсяна каша, рисова, гречана, кукурудзяна та інші швидкорозчинні каші (як і швидкорозчинна локшина) – це каші, які пройшли початкову обробку, тобто вони швидко розпарюються під впливом окропу, швидко засвоюються і дають швидке підвищення глюкози крові. Тобто швидкорозчинна вівсянка, швидкорозчинна будь-яка інша крупа за швидкістю підйому цукру крові може бути прирівнена з солодкою булочкою.

❌ Білий рис

Це крупа з високим глікемічним індексом (60-70), яка різко підвищує цукор крові. Особливо це стосується білого відвареного рису, коли тривале варіння сприяє швидшому підвищенню цукру після їжі. Білий рис можна замінити в дієті на бурий, дикий – тобто на ті сорти рису, які набагато повільніше підвищують цукор. Або вживати рис з овочами і м'ясом, наприклад у голубцях чи перцях фаршированих. А ось молочна рисова каша дуже швидко підвищує цукор крові, пам'ятайте про це.

❌ Кукурудзяна мілка крупа (полента)

Кукурудзяна крупа містить велику кількість засвоюваних вуглеводів, ГІ = 70-75, при тривалому варінні так само дає швидкі ''гори'' глюкози крові.

❌ Картопляне пюре

Картопля, залежно від виду приготування, відрізняється за швидкістю підйому цукру крові після її вживання. Якщо ми беремо цільно запечену або відварну картоплю в мундирі, то глікемічний індекс 50-60. А якщо ж ми розварили картоплю + ще збили в пюре, то отримуємо високий глікемічний індекс 85-90. А якщо ще й додали молоко, то цукор росте ще швидше.

ℹ️ Які гарніри корисні? Крупи з мінімальною термообробкою (гречана крупа, бурий рис, вівсянка плющена, цільна перловка, кіноа), макарони з твердих сортів пшениці ''аль-денте''. Найголовніше – адекватна кількість гарніру, без зайвої термообробки, і комбінація з білком і низьковуглеводними овочами.