google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Чому білок може підвищувати цукор крові

Кривов'яз Юлія
Оригінал допису

Ми звикли вважати, що на цукор крові при цукровому діабеті 1 типу впливають в основному вуглеводи. Але білок також може впливати на рівень глюкози. Як це працює?

Білок сам по собі не викликає швидкого підвищення цукру (max +2-3 ммоль/л відстрочено у часі). Однак, якщо організму не вистачає вуглеводів, запускається процес глюконеогенезу – синтез глюкози з білку.

В яких ситуаціях може запускатися глюконеогенез?

🧠 1. Перетворення білка на глюкозу

Якщо ви споживаєте більше білка, ніж потребує ваш організм для відновлення тканин і нормальних фізіологічних процесів, надлишок амінокислот може бути перетворений у глюкозу через процес глюконеогенезу. Це особливо актуально при високому споживанні білка в поєднанні з низьким вмістом вуглеводів.

⚡️2. Низьковуглеводна дієта

На низьковуглеводних дієтах (наприклад, кето чи палео) часто спостерігається вищий рівень білка. У такому випадку організм, позбавлений достатньої кількості вуглеводів, починає використовувати білок та жири, як джерело енергії, що також може призводити до підвищення рівня глюкози через глюконеогенез.

🥤Протеїнові коктейлі

Протеїнові коктейлі часто містять не тільки білок, але й підсолоджувачі або інші добавки, що можуть впливати на рівень цукру в крові. Крім того, надмірне споживання протеїнів без контролю за їх кількістю може призвести до впливу на рівень глюкози.

Білок — важлива частина раціону. При нормальному споживанні він мало впливає на рівень цукру крові. Однак в перерахованих вище випадках може призводити навіть до гіперглікемії. Тому важливо відстежити власну реакцію на різні нутрієнти та вміти їх компенсувати.

🍽️ Що робити?

1. Контролюйте кількість білка.

2. Балансуйте раціон: включайте вуглеводи з низьким глікемічним індексом) разом із білком, щоб уникнути різких коливань рівня глюкози.

3. Будьте обережні з протеїновими коктейлями: вибирайте якісні протеїни без додаткових цукрів і підсолоджувачів.

4. Контролюйте рівень цукру в крові після вживання великої кількості білку. Підвищення може відбуватись через 4 і навіть 6 год в залежності від жирності білкового продукту.