Сьогодні ми поговоримо не про фрукт чи овоч, а саме про ягоду.
🥑 Калорійність авокадо, залежно від сорту, становить 160-200 ккал на 100 грамів продукту. Так, ягода калорійна. Давайте подивимось розподіл БЖВ. У 100 грамах міститься 2 грамів білків, 7 грамів вуглеводів і 15-20 грамів жирів, 7 грамів харчових волокон. Тобто велика частина калорій – це саме жири. Але це корисні рослинні жири, які містять омегу-3 і сприяють протизапальному ефекту, нормалізації рівня холестерину. Глікемічний індекс низький і становить лише 10 одиниць.
Поговоримо про плюси авокадо:
✅ Високий вміст вітамінів і мінералів: багато калію, містить залізо, фосфор, магній, вітаміни В, C, Е, РР, фолієва кислота тощо.
✅ Високий вміст ненасичених жирних кислот.
✅ Авокадо особливо корисний для наступних органів і систем:
🔸 шлунково-кишковий тракт (багаті на харчові волокна, які є джерелом для зарчування кишкової мікрофлори);
🔸 серцево-судинна система (нормалізація рівня холестерину, запобігання розвитку серцево-судинних захворювань у людей, харчування яких багате на авокадо);
🔸 нервова система (вітаміни групи В, фолієва кислота, магній);
🔸 шкіра і волосся (ненасичені жирні кислоти, вітаміни А, С, Е, фолієва кислота);
🔸 антиоксидант (вітаміни C, Е, A (каротиноїди);
🔸можна вживати під час вагітності, адже містить багато фолатів у своєму складі.
Недоліки авокадо.
➖ У будь-якій справі треба помірність. Надмірне вживання навіть корисних рослинних жирів може негативно відбитися на масі тіла. Хоч і ця ягода містить багато харчових волокон.
➖ Отруйні частини авокадо – це кісточка і листя. У їжу вживаємо тільки плід.
👇🏻 Як вибрати авокадо?
🔍 Стигла ягода має темно-зелену шкірку (виняток – каліфорнійське чорне авокадо), на дотик стиглий продукт досить м'який, при розрізанні (або відриві хвостика).
Їсте авокадо? Ставте +/-