google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Вітамін С: кисла форма

Ярцева Юлія
Оригінал допису

🍀Сьогодні розберемось, що таке кислий вітамін С і в чому його особливості🍀

INCI: ascorbic acid, l ascorbic acid - в складі може бути лише два варіанти, тому не сплутати.

Це класична вітамінка, яка існує в природі в багатьох ягодах і фруктах. Молекула віт С асиметрична, тому вона має дві ізомерні форми: правообертаюча і лівообертаюча. Коли в складі бачите літеру L, то це лівобертаюча форма.

Основні ефекти вітаміну С:

🍊Захист від окислювального стресу: Вітамін С нейтралізує вільні радикали, які можуть спричиняти пошкодження клітин шкіри, відповідальні за появу зморшок та передчасного старіння.

🍊Збудження колагену: Вітамін С є ключовим фактором у синтезі колагену, білка, який підтримує структуру і пружність шкіри. Це допомагає зменшити зморшки та покращити текстуру шкіри.

🍊Загоєння шкіри: Вітамін С сприяє зміцненню бар'єрної функції шкіри та прискорює процес загоєння мікропошкоджень та рубців.

🍊Однотонність шкіри: Вітамін С може допомагати у вирівнюванні тону шкіри та зменшенні пігментації, такої як пігментні плями та сонячне ластовиння. Працює навіть потужніше за стабільну аскорбінку.

🍊Заспокоєння шкіри: Антиоксидантні властивості вітаміну С можуть допомогти зменшити запалення та подразнення шкіри.

♻️ТРАНСПОРТ

Для того, щоб молекула проникла в шкіру, вона має мати молекулярну масу менше 500Да. У вітаміну С молекулярна маса 176,12. І все було б добре, але коефіцієнт ліпофільності менше нуля -1,85. Це робить аскорбінку водорозчинною, а значить вона не може самостійно проникнути крізь гідро ліпідну мантію, тому працює на поверхні шкіри. Тому дуже часто кислу форму вітаміну С можна зустріти саме в масляному розчині, щоб була змога працювати більш глибоко.

♻️КОНЦЕНТРАЦІЯ

Максимальна досліджена концентрація вітаміну С 30%. Більше 30% вона втрачає свої корисні властивості і навпаки стає прооксидантом, руйнуючи волокна тканин. Максимально корисна концентрація, яка показала позитивний результат 20%. Саме кислу аскорбінку в косметиці використовують в високих дозах. Стабільну більше 5% дуже важко знайти на ринку, бо в цьому немає потреби. В концентрації від 0.6 до 10% не має небажаних реакцій.

♻️НЕСТАБІЛЬНІСТЬ.

Основний недолік кислої форми - низька стабільність. В відкритій упаковці без додаткових стабілізаторів і ко-антиоксидантів втрачає свою ефективність за лічені години. Якщо ваша банка стає жовтуватою, буруватого чи коричневого відтінку, то вона вже не працюватиме. Окислена форма не є шкідливою, але наносити на обличчя сенсу немає, таку потрібно викидати. Робочий вітамін С має бути прозорим.

‼️ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ:

- в високих дозах має цитотоксичні властивості

- комбінується з ніацинамідом і ретинолом

- не комбінується з пептидими і компонентами, що містять метали (трипептид міді, залізо)

- наноситься на добре зволожену шкіру (бо любить воду)

- перед нанесенням зняти залишки - водопровідної води тоніком (якщо вода жорстка і містить метали).

- високі дози 20% працюють як пілінг, подібно кислотам використовувати щодня не рекомендовано

- працює в кислому рН

- може мати подразнюючу дію, тому чутливій шкірі, подразненій з запаленнями використовувати не рекомендується.

Дякую, що цікавитесь корисним контентом!