🍬Цукор та все про нього.
Спойлер - не демонізуємо, але завжди питання у кількості, балансуємо.
Те,що ми називаємо "цукор"- здебільшого застосовують до сахарози (C12H22O11), яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка , цукрової тростини .
Чи корисно вживати цукор ?
Так,це джерело енергії для організму. Як саме?- всмоктування сахарози у ШКТ призводить до поширення її у кровоносних судинах, а вони є у всіх органах. Відповідно з течією крові клітини отримують "паливо" аби працювати.
При споживанні солодких продуктів у людини покращується Адже збільшується рівень серотоніну в організмі.
🍫Все добре у міру. То ж яка норма вживання цукру?
Для дорослого населення 25-37 грамів на день (6-9 чайних ложок, 5-8 кубиків)
Для дітей - 15грам (4 чайні ложки, 3 кубики).
❗Будьте уважні до вмісту цукру у газованих напоях, печиві,пряниках, батончиках, кетчупі, соках. Адже часто саме вживання таких продуктів сприяє вживанню більшого денного об'єму цукру.
🍬То яка ж шкода від надмірного вживання цукру?
Збільшений ризик розвитку ожиріння ,карієсу, стеатозу печінки, атеросклерозу , цукрового діабету 2 типу та ін.
Звісно,що ці патології мають не одне походження - вживання цукру, це поліетіологічні(багато причин) захворювання,однак є багато досліджень (прикріплю посилання нижче у коментарях аби не бути голослівною) вказують на підвищений ризик розвитку цих захворювань при надмірному вживанні цукру.
Пам'ятаємо про рекомендовані дози, та остерігаємося надмірного вживання зокрема прихованого цукру.⏩⏩⏩