🥫О , банка варення в холодильнику, ну і що що там пліснява можна зняти і продовжувати ласувати.
В принципі в житті можна все, просто дещо один раз.
🍄Пліснява - це вид грибів мікроміцетів.Складаються ці друзі з ниток на кінцях яких розміщені спори.
Зрозуміло, що ми не живемо у вакуумі та не зберігаємо в ньому продукти.У холодильнику, на кухонних дошках, губках і навіть ножах можуть прекрасно жити спори грибочків і чекати свого часу.
Найкраще цвілеві гриби розвиваються у :
-теплих і вологих місцях;
-мікроміцети обожнюють цукор (тому пліснява частіше з'являється на джемах, вареннях, хлібі)
🍄Чому цвіль різнокольорова?
Колір залежить від виду плісняви. Саме колір спор ми бачимо. Вони можуть подружитися і рости на одному продукті у кількох видах.
💀Чим небезпечна пліснява?
Не у всіх,але у найбільш вразливих груп населення (діти, люди з імунодефіцитами та онкозахворюваннями , певними вадами розвитку дихальних шляхів) можуть виникнути алергічні реакції при контакті з пліснявою (риніт, кон'юнктивіт, загострення бронхіальної астми).
При вживанні спор плісняви у їжу можуть виникнути розлади травлення (болі у животі, діарея, блювання)
Цікавий факт для виникнення алергічної реакції не обов'язково вживати у їжу продукти з пліснявою, достатньо лише вдихнути спори.
Деякі види пліснявих грибів можуть продукувати токсини.
🍄Як вберегти себе від плісняви?
Раз у тиждень мийте холодильник.
-зберігайте продукти правильно, можна у контейнерах;
-не вживайте в їжу продукти що вже заражені пліснявою (навіть якщо там трошечки- ми бачимо спори а решта плісняви усередині)
-якщо знайшли удома продукт на якому виросла пліснява не нюхайте його(повірте діором там не пахне, а пахне грибами а спори Ви вдихнути можете), просто обережно покладіть продукт у пакет, зв'яжіть та викиньте.