🦠Ботулізм це гостре токсико-інфекційне захворювання.
Збудник - Clostridium botulinum.
Механізм дії: спори клостридії виробляють токсин, який при проковтуванні людиною всмоктується в кров.Або ж при безпосередньому контакті з кров'ю
По -мудрому , це нейротоксин який пригнічує вивільнення ацетилхоліну (який необхідний нерву для стимуляції м'язів).
По -людськи , від дії нейротоксину настає параліч.
🦠Види ботулізму : харчовий- при вживанні заражених продуктів;
-раневий - при потраплянні у рану забруднених клостридією частинок грунту, та при використанні ін'єкційних наркотиків)
-ботулізм немовлят (дитячий)
-невстановлений.
🦠Можна знайти ще ятрогенний (при передозуванні в ін'єкційних процедурах), однак в МКХ 10 такого діагнозу не має.
Спори присутні всюди у ґрунті, можуть зберігатися багато років однак не в активному стані, для їхнього розвитку потрібно аби було відсутнє повітря.
Фактори ризику харчового ботулізму: споживання продуктів, які виробляються в домашніх умовах (пастеризація) або неправильне зберігання їжі.
😞Симптоми ботулізму:
Часто початок з розладів випорожнення (якщо це харчовий ботулізм)
Неврологічні прояви - туман перед очима, двоїння, важкість при відкриванні очей, порушення ковтання, сухість у роті.
Через порушення дихання може наростати дихальна недостатність яка може бути летальною.
🥼Лікування - проводиться в інфекційному стаціонарі.
Профілактика:
Уникайте споживання підозрілих продуктів(зіпсуті, не свіжі)
Кип'ятіть воду.
Проводьте термічну обробку продуктів (зокрема м'ясо та риба)
Не обирайте консерви зі здутою кришкою чи деформаціями банки
Не рекомендовано споживати копчені рибу та ковбаси.⏩
Щодо дитячого ботулізму то як мінімум до 12 місяців дітям заборонено вживати мед.
🦠Пам'ятайте,що ботулізм не можна розрізнити за запахом чи кольором та й навіть смаком.
При будь яких не типових для Вас симптомах зверніться до лікаря та не займайтеся самолікуванням.
📋 Памʼятка Центру громадського здоровʼя України:
ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ: чому в'ялена або сушена риба НЕБЕЗПЕЧНА?
🔹не проходить термічну обробку, а бутолотоксин гине лише при кип'ятінні впродовж 10-15 хв
🔹може бути заражена в природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул
🔹споживачу невідомо про неякісні умови зберігання чи транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари
🔹соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції
СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ
Клінічні прояви можуть суттєво відрізнятися, що зумовлено дозою і типом токсину
Найчастіше спостерігають такі симптоми:
🔹Підвищена стомлюваність, м'язова слабкість, «ватні ноги» і запаморочення
🔹Короткочасні прояви ураження травного каналу: нудота, блювання, неоформлений кал
Згодом настає стадія парезу кишок: здуття живота, закреп. Іноді біль у животі
🔹Сухість у роті, «язик присихає до піднебіння»
🔹Порушення зору - неможливо читати, «сітка» перед очима, двоїння предметів
Симптоми при тяжкому перебігу можуть також включати:
• порушення ковтання
• порушення та утруднення дихання, відчуття нестачі повітря
• тахікардію
При перших проявах відповідних симптомів - негайно викличте швидку
+ промийте шлунок підсоленою водою
+ зробіть очисну клізму теплою кип'яченою водою
Захворюванню характерна відсутність гарячки і нечіткість проявів симптомів