Сьогодні ми розберемо з вам дуже важливу та складну тему: чи можна захворіти від переохолодження? Ця проблема є комплексною, тому ми розглянемо її у вигляді "питання-відповідь". Запасайтесь попкорном, тому що в коментарях може бути гаряче🔥
❓️Запитання 1#. Чи може саме по собі переохолодження (в будь якому вигляді) викликати гостру респіраторно-вірусну інфекцію?
❗️Відповідь: ні, не може. Починаючи з першої половини 20-го сторіччя ми чітко знаємо, що класичні симптоми періодичного "сопле-кашлю" викликаються конкретними вірусами (риновіруси, коранавіруси, РС-вірус, аденовіруси та інші), а віруси не можуть метерилізуватись в наших дихальних шляхах просто через переохолодження. Зв'язок між вірусами та відповідними симптомами пояснюється просто - своєю заразністю.
Візьміть хвору на ГРВІ дитину та запустіть її в колектив (дитячий садочок або школа), і ви побачите як протягом наступного тижня більше половини дітей будуть мати схожі симптоми. І це при тому, що більшість з них не піддавались ніяким впливам нізької температури. Особливо показово, коли це стається в теплу пору року.
Такі самі висновки можна зробити під час спостереження за курсантами військових навчальних центрів: під час проходження навчань вони проживають в закритих приміщеннях великими групами, що сильно полегшує передачу вірусів між людьми та подальший розвиток спалаху ГРВІ. Саме тому, "учєбки" ще називають "дитячими садочками для дорослих".
Остаточне спростування взаємозв'язку між переохолодженням та розвитком ГРВІ було зроблене ще в 1933 році (Paul & Freese, 1933) під час проведення їхнього класичного дослідження. В ізольованій арктичній комуні (біля 500 чоловік) навіть в період дуже сильних морозів частота ГРВІ з часом поступово впала майже до нуля, проте захворюваність різко пішла уверх після прибуття нової партії працівників, які "привезли" з собою нові віруси, до яких стара група людей була ще не імунна.
❓️Запитання #2. Чи може вживання холодних продуктів (морозиво, прохолодні напої або будь-яка інші їжа з холодильника) викликати ГРВІ або "ангіну"?
❗️Відповідь: ні, не може. Сама концепція про шкоду вживання холодних продуктів тягнеться ще з часів Гіпократа, який декларував, що хвороби виникають при порушенні балансу чотирьох компонентів нашого тіла: холодне, тепле, сухе та вологе. Навіть зараз в країнах з низьким достатком (проте цей міф існує і в розвинених країнах) дуже розповсюджена думка щодо шкоди вживання холодних продуктів через подальше захворювання на ГРВІ або пневмонію.
Цей міф руйнується елементарним розумінням анатомії та фізіології людського організму: холодні продукти (морозиво, напої) проходять через ротоглотку дуже швидко і нагріваються в шлунку за лічені хвилини. Вони просто фізично не встигають викликати достатнього охолодження тканин ротоглотки, щоб це призвело до запального процесу (і не забуваємо, раніше ми вже говорили про те, що ГРВІ викликаються конкретними вірусами, а не впливами низьких температур).
Щодо "ангіни" (правильно говорити - стрептококковий тонзиліт/фарингіт), то це таке саме заразне інфекційне захворювання, як ГРВІ, і його розвиток також потребує інфікування потогеном - Streptococcus pyogenes.
Навпаки, використання холодних продуктів після тонзилектомії/аденоїдектомії для полегшення болю є стандартною практикою та має доведену ефективність (Sylvester et al., 2011). Так само можна отримати знеболюючий ефект при вживанні прохолодних продуктів при будь-якому запальному процесі.
Рандомізованих клінічних досліджень, які б доводили взаємозв'язок з вживанням холодних продуктів з розвитком ГРВІ на сьогоднішній день немає.
❓️Запитання #3. Чи може загальне переохолодження або сильне локальне переохолодження дихальних шляхів викликати запалення легень (певмонію)?
❗️Відповідь: так, може. Тут потрібно внести пояснення: мається на увазі типова бактеріальна пневмонія, яка викликається умовно-патогенною флорою (Str. pneumoniae, M. cataralis, H. influenzae та інші), яка постійно є на слизовій оболонці дихальних шляхів і викликає запалення тільки у особливих умовах. Наприклад, ми знаємо, що на фоні ГРВІ інсує ризик розвитку бактеріального ускладення, такого як риносинусит, середній отит, а також - пневмонія. Вірусне запалення порушує спроможність місцевого імунітету тримати умовно-патогенну флору під контролем, що може призвести до ускладнення.
Те саме можна сказати і про переохолодження (локальне та загальне), яке також впливає на ті ж самі фактори. В одному з досліджень впливу помірної гіпотермії на організм людини було встановлено, що у 48% пацієнтів розвинулась пневмонія (Schwab S et al., 2001). Вірогідність ускладнення прямо пропорційно залежить від інтенсивності зниження температури тіла (зниження температури на 0.5 °С майже не впливає на організм, а от зниження на 1-4 °С помітно впливає на імунну відповідь). Звичайно ж, такого роду гіпотермію не можна отримати просто гуляючи надворі без шапки, або якщо на тебе подув протяг - тут потрібен ексремальний вплив низьких температур, що в повсякденному житті рідко зустрічається.
❓️Запитання #4. Чому в холодний період року частота ГРВІ різко збільшується? Хіба це не є доказом того, що холодна погода може викликати руспіраторно-вірусну інфекцію?
❗️Відповідь: ні, це не є доказом. Основною причиною підвищення рівня захворюваності на ГРВІ в холодну пору року є загальна скупченість людей в закритих приміщеннях (діти повертаються в дитячі садочки, школи, ВУЗи) та різке підвищення циркуляції респіраторних вірусів в популяції. Також сухе та прохолодне повітря позитивно впливає на стійкість вірусів в навколишньому середовищі.
❓️Запитання #5. Можливо, все-таки, холод хоч якось впливає на вірогідність захворіти на ГРВІ?
❗️Відповідь: так, можливо, хоча це ще не доведено. Частина людей після зараження респіраторними вірусами переносять хворобу безсимптомно (субклінічно). Ви повинні це пам’ятати на прикладі COVID-19. Існує теорія, що прохолодне повітря під час його вдихання може порушувати місцевий імунітет верхніх дихальних шляхів, що потенційно може переводити людей із субклінічним ГРВІ (коли вірус є в носоглотці, проте хвороба переноситься безсимптомно) у клінічну форму (коли з’являються конкретні симптоми інфекції).
Одне з досліджень (Johnson, Eccles, 2005) показало незначне підвищення частоти ГРВІ у здорових волонтерів після тимчасового охолодження їхніх стоп у порівнянні з контрольною групою (14,5% проти 5,5%). Проте дослідження мало обмежену вибірку (180 учасників) та не мало вірусологічного контролю до та після переохолодження. Для підтвердження цієї теорії потрібні додаткові, більш якісні та значно більші за кількістю учасників дослідження, які можуть показати зовсім інші результати.
Отже, робимо висновки:
1️⃣ Ні, вплив холоду не може сам по собі викликати ГРВІ, якщо людина в цей час не заражена вірусом. Існує ймовірність, що вплив низьких температур може перевести безсимптомну форму ГРВІ у симптоматичну, проте потрібні додаткові дослідження.
2️⃣ Так, частота ГРВІ підвищується в холодну пору року, проте це не пов’язано безпосередньо з впливом низької температури на організм, а скоріше через скупчення дітей та дорослих у закритих приміщеннях і сприятливі температурні умови для циркуляції вірусів у популяції. Не треба дивуватися тому, що ваша дитина почала частіше хворіти в колективі — це не через те, що вона не носить шапку або п’є холодну воду. Просто вона ще не перехворіла на більшість ГРВІ й не сформувала імунітет до більшості вірусів. А влітку дитина менше хворіє тому, що менше відвідує колективи і через природне зменшення циркуляції вірусів.
3️⃣ До речі, про холодну воду. Так, ваша дитина може їсти морозиво в будь-яку пору року, навіть коли хворіє. Це навіть може полегшити симптоми болю в горлі.
4️⃣ Так, занадто сильне переохолодження може викликати пневмонію, проте я просто рекомендую не перегинати палицю (кидайте дитину в замерзлу ополонку не частіше, ніж раз на місяць) — і все буде добре👌.
Друзі, якщо вам дійсно цікаво і далі читати про медицину з точки зору науки - ставте 👍 та підпишіться на мій акаунт!
Інакше мені доведеться доведеться підключити важку артилерію - танці з тік тока під несмішні меми. Я нікому не погрожую, проте...🔫😑