Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, спричинена токсином, який продукує бактерія 🦠 Clostridium botulinum. Бактерія живе у безкисневому середовищі та може існувати у двох формах – у вигляді спори, що міститься у грунті, є дуже стійкою до зовнішніх умов і небезпечна для людини, якщо потрапляє у рану. А також має вегетативну форму, яка продукує той самий ботулотоксин, найпотужніший у світі яд, який руйнується за 10-15 хв кип’ятіння, але якщо його з’їсти...😱
ЯК МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ?
Споживаючи консерви 🥫(м'ясні, рибні, овочеві, грибні), які мали погрішності із заготівлею та термічною обробкою (замало, неправильно), транспортуванням чи зберіганням. Також остерігаємося в'яленої, слабосоленої чи копченої 🐟риби, виробів з м'яса🥓 (ковбаси, шинки). Особливо домашнього приготування. Фішка у тому, що ботулізм не розпізнати за кольором, запахом чи смаком. Мікроорганізм не псує продукти, просто підступно живе в них. Насторожити може хіба здута кришка🫙
СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ
Виникають, всередньому, через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Основна дія, яку чинить ботулотоксин - порушує передачу імпульсу з нервового волокна на м'язове, звідси і симптоми:
🔸порушення зору – двоїння, «туман», розмитість через параліч окорухових м’язів, розширення зіниць
🔸спрага, виражена сухість у роті;
порушення ковтання та зміна голосу (стишення, охриплість)
🔸запаморочення, гол біль, загальна слабкість, сонливість
🔸короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, пронос), а потім — стадія парезу кишківника (здуття, закреп)
🔸ураження м’язів шиї та кінцівок. Небезпечним є залучення у процес дихальної мускулатури, з розвитком дихальної недостатності, яка може спричинити смерть⚰️
При підозрі на ботулізм ОБОВ'ЯЗКОВА госпіталізація. Своєчасне введення ботулінічної сироватки рятує. Зворотній розвиток процесу йде повільно (тижні-місяці).
Тут мали би бути перестороги про стихійні ринки, але, на жаль, промислове виробництво іноді теж дає збій та провокує спалахи ботулізму. Що думаєте про це все?